miercuri, 26 noiembrie 2014

“Nicolae Iorga şi Marea Unire” la Muzeul Județean Botoșani

Muzeul Judeţean Botoşani organizează vineri 28 noiembrie 2014, ora 13.00, în Sala Mare a Muzeului de Istorie Botoşani, simpozionul “Nicolae Iorga şi Marea Unire”. Vor susţine intervenţii: Violeta Budăi-Damaschin, Gheorghe Median, Dan Prodan, Sergiu Balanovici şi George Arhip. Activităţile sunt organizate în colaborare cu Asociaţia Culturală “Nicolae Iorga” Botoşani şi Cercul Militar Botoşani.
www.muzeubt.ro

marți, 25 noiembrie 2014

"Zilele Nicolae Iorga" la Botoșani

Muzeul Judeţean Botoşani organizează în perioada 27-28 noiembrie 2014 „Zilele Nicolae Iorga”. Programul manifestărilor cuprinde:

    • vizitarea Casei Memoriale ,,Nicolae Iorga” (gratuit)       
        27 noiembrie, orele 9.00-17.00
    • slujbă de pomenire pentru Nicolae Iorga       
        27 noiembrie, ora 10.00, Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” Botoşani
    • depunere de flori la bustul istoricului
        27 noiembrie, ora 11.30, Casa Memorială “Nicolae Iorga”
    • vernisajul expoziţiei ,,Nicolae Iorga. Ultimele...”               
        27 noiembrie, ora 12.00, Casa Memorială ,,Nicolae Iorga”
    • decernarea premiului şcolar online ,,Nicolae Iorga - o carte pe care am citit-o”: organizator: Asociaţia Culturală “Nicolae Iorga” Botoşani
        27 noiembrie, ora 12.30, Casa Memorială ,,Nicolae Iorga”
    • Nicolae Iorga - conferinţe radiofonice (audiţii)
        27-28 noiembrie, orele 9.00-17.00, Casa Memorială “Nicolae Iorga”
    • simpozionul ,,Nicolae Iorga şi Marea Unire”
        28 noiembrie, ora 13.00, Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoşani

    Activităţile se desfăşoară în colaborare cu: Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga” Botoşani, Cercul Militar Botoşani şi Parohia ,,Sf. Ioan Botezătorul” Botoşani.
                www.muzeubt.ro

joi, 20 noiembrie 2014

Conferințele TNB cu av. Gheorghe Piperea

Duminică 23 noiembrie, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, Avocatul Gheorghe Piperea revine la Conferințele TNB cu tema Curcanul și Consumatorul fericit.
Curcanul fericit este o pildă a unui autor americano-libanez, Nassim Nicholas Taleb, dintr-o carte a sa din 2010, Lebăda Neagră (Editura Cartea Veche, 2010).
Câtă vreme curcanul are grăunțe, este fericit şi suveran în ograda proprietarului. Numai că, de Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), americanii au prostul obicei de a consuma curcan. Curcanul nostru fericit nu știe ce i se pregătește și, de aceea, nu vede niciun motiv de a înceta să fie fericit – în definitiv, de nenumărate zile, de fiecare dată, grăunțele vin cu regularitate. Este cert, însă, că bietul curcan neștiutor va fi mâncat.
Pilda e bună pentru consumatorul care s-a împrumutat pentru a consuma. Şi el este fericit cât consumă, chiar dacă, la fel ca acel curcan, se mișcă „liber” în ograda obligațiilor faţă de creditor. Până când se întâmplă ca obligațiile să nu mai poată fi plătite. Şi atunci, ca şi curcanul, consumatorul are soarta pecetluită. „Fericirea” de a consuma este înlocuită cu angoasa tragică a supra-îndatorării care, la final, îl va arunca pe consumator în stradă, alături de familia sa.
Stoicii și creștinii timpurii își fixau ca principiu eliberarea de datorii. Cel ce nu datorează nimic, este fericit (felix qui nihil debet), așa susțineau stoicii cum ar fi Seneca. Trebuie să vă nașteți din nou – așa scrie în Evanghelia după Ioan.
În lumea de azi, însă, a nu avea nicio datorie este imposibil. Și, de altfel, angoasant. Ceea ce este însă posibil, într-o lume a secolului XXI, este o eliberare parțială de datorii, pentru a primi a doua șansă – a fresh new start, cum zic americanii. Ceea ce este obligatoriu este ca dreptul omului la viaţă şi la demnitate să fie respectat. Spre exemplu, locuința familială este considerată de CEDO și de CJUE cvasi-inexpugnabilă, ca un castel.

http://www.tnb.ro/ro
 
 

Program Noul Cinematograf al Regizorului Român, 21 - 28 noiembrie 2014

Studioul Horia Bernea:


Vineri, 21 noiembrie
19:30 Avanpremieră Trading Germans (Paşaport de Germania)
Regia: Răzvan Georgescu  Intrarea liberă

Fiecare om avea prețul lui.
Filmul spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer.
TRAILER : https://vimeo.com/109615066 

Produs de Hi Film Productions (Romania), Februar Film (Germania) și Răzvan Georgescu.
 Coprodus de: HBO Romania, MDR, RBB, cu sprijinul: Programului Media al UE, Hessische Filmfoerderung, SRTv și Robert Bosch Stiftung.
 Producători executivi: Ada și Alexandru Solomon, Florian Hartung.
Camera: Alexandru Solomon, Sami Karim, Marius Beșu.
Montaj: Wolfgang Lehmann, Cătălin Cristuțiu.
Muzica: Remus Georgescu, Anatol Ștefăneț/Trigon.

Sâmbătă, 21 noiembrie 
18:00 Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.
21:00  Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.

Duminică, 23 noiembrie 
18:00 Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.
21:00 Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.

Joi, 27 noiembrie
18:30 Patimile Mariei de Dietrich Brüggemann, 2014, 107 min, Dramă, Cu Lucie Aron, Anna Brüggemann, Michael Kamp, Moritz Knapp, Lea van Acken.
20:30 Două zile, o noapte / Deux jours, une nuit de Luc Dardenne și Jean-Pierre Dardenne, 2014, 95 min, Dramă, Cu Pili Groyne, Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Catherine Salée.

Vineri, 28 noiembrie
18:00 Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.
21:00 Trading Germans (Paşaport de Germania), Regia: Răzvan Georgescu.


Preț bilet intreg - 10 lei,
Redus elevi/studenți/pensionari - 7 lei.
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Teatrul Ion Creangă vă prezintă „Inimă de piatră”!

Vineri seară Teatrul Ion Creangă a pregătit o nouă poveste cu tâlc – „Inimă de piatră” de Wilhelm Hauff – o poveste cu învăţături atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, care vor (re)descoperi o lecție despre valorile cu adevărat importante în viaţă.

Actriţa Claudia Revnic va citi povestea lui Peter Munk, un biet cărbunar care în schimbul darului cel mai de preţ – propria inimă, primeşte o sută de mii de bănuţi, iar în locul inimii – o piatră rece, fără sentimente. Protagonistul nostru va afla în cele din urmă că există lucruri mai importante pe care ar trebui să le preţuim.
Organizatorii vă aşteaptă vineri, 21 noiembrie, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas din Fundul Curţii (Calea Victoriei, nr. 120) pentru a le descoperi împreună.

Accesul este gratuit, în baza înscrierii la adresa de e-mail inscrieri@teatrulioncreanga.ro și a confirmării prealabile din partea organizatorilor. Vă rugăm să specificaţi în subiectul mesajului: „Pentru poveştile de vineri”.
www.teatrulioncreanga.ro

miercuri, 19 noiembrie 2014

Exponatul lunii noiembrie, la Muzeul Județean Botoșani


"Timpul poveștilor” la Muzeul de Etnografie Botoșani



”A fost odată ca niciodată…..” este formula magică ce deschide oricărui copil poarta către o lume fantastică, o lume a imaginației, ce se așteaptă a fi descoperită.
Și pentru că și în secolul al XXI-lea copiii și părinții au nevoie de povești, vă invităm să pătrundem împreună, ghidați de o pereche minunată de bunici, familia prof. Georgeta și Gheorghe Median, în lumea extraordinară a basmului. Vom asculta și vom învăța a spune povești, în prag de iarnă, joi, 20 noiembrie 2014, orele 10.00, la Muzeul de Etnografie Botoșani, din Bulevardul Mihai Eminescu nr. 50.

duminică, 9 noiembrie 2014

ZIUA ARMISTITIULUI PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

ZIUA ARMISTITIULUI PRIMULUI RAZBOI MONDIAL
10-11 noiembrie 2014
http://www.institutfrancais.ro/ 
Ceremonii militare, expozitie documentara, prezentare de carte, proiectie de film
Parteneri ai evenimentului:
Primaria Iasi, Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt”, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Municipala din Dinan, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – Filiala Iasi a Academiei Romane, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Asociatia Cultul Eroilor din Iasi, Editura Polirom, Asociatia ALECART
PROGRAMUL, PE SCURT:
LUNI, 10 NOIEMBRIE 2014
• 10.00 (Cavoul militar francez, Cimitirul Eternitatea): Depunere de coroane
• 11.00 (strada Agatha Barsescu, in spatele Teatrului National): Depunere de coroane la bustul Generalului Berthelot
• 12.00 (Institutul Francez Iasi): Vernisajul expozitiei bilingve „Omagiu Capitanului Conan”
Expozitia va fi prezentata de catre locotenentul-colonel Christophe Midan, atasat al Apararii, Ambasada Frantei la Bucuresti
Evenimentul va fi urmat de un „vin d'honneur”.

MARTI, 11 NOIEMBRIE 2014
• 16.30 (Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi): Proiectia filmului Capitanul Conan de Bertrand Tavernier, realizat in 1996 (film subtitrat in limba romana).
• 18.30 (Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi): Dezbatere asupra filmului si prezentarea traducerii in limba romana a romanului Capitaine Conan de Roger Vercel (Premiul Goncourt in 1934; Capitanul Conan, Polirom, 2014, trad. Laurentiu Zoicas).

Institutul Francez din Romania – Iasi, in parteneriat cu Misiunea Militara a Ambasadei Frantei in Romania, Primaria Iasi, Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt”, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Municipala din Dinan, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – Filiala Iasi a Academiei Romane, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Asociatia Cultul Eroilor din Iasi, Editura Polirom si Asociatia ALECART organizeaza in zilele de 10 si 11 noiembrie 2014 o serie de evenimente cu ocazia Zilei Armistitiului Primului Razboi Mondial (11 noiembrie 1918).
Primele evenimente ale programului vor avea un caracter militar, constand in depuneri de coroane la cavoul militar francez de la cimitirul Eternitatea din Iasi si la bustul Generalului Henri Mathias Berthelot, comandantul misiunii militare franceze din Romania in timpul Primului Razboi Mondial. Cele doua evenimente vor continua cu vernisajul unei expozitii documentare realizata de catre Institutul Francez din Romania, Arhivele Nationale ale Romaniei si Biblioteca Municipala din Dinan cu ocazia comemorarii centenarului declansarii Primului Razboi Mondial. Organizatorii si-au propus sa se asocieze pentru a aduce un omagiu unei carti emblematice, care ilustraza prima conflagratie mondiala: Capitanul Conan, romanul scriitorului Roger Vercel. Aceasta intreprindere beneficiaza de sustinerea misiunii Centenarului.
Alaturi de Dominique Fernandez sau Paul Morand, Roger Vercel este unul dintre putinii autorii francezi care au scris despre Romania. Vercel este trimis in 1918 pe Frontul din Rasarit. A fost insarcinat cu propaganda, apoi numit judecator de instructie pe langa politia judiciara a Armatei. Aceasta experienta sta la baza a trei dintre romanele sale – Parintele nostru, Traian (1930), Capitanul Conan (1934) si Lena (1936) – opere care evoca ciudata pace care a urmat armistitiului cu Bulgaria, din 30 septembrie 1918, si care ia sfarsit in 1919, data la care Armata din Rasarit este, in sfarsit, demobilizata. Romanul Capitanul Conan prezinta istoria soldatilor francezi care au ramas mobilizati cu scopul de a continua razboiul impotriva rusilor. Incartiruiti la Bucuresti, acestia intampina dificultati in a respecta legile vietii civile. Prin acest roman, Roger Vercel ne prezinta aspecte inedite ale raporturilor care au avut loc intre romanii recent eliberati de sub ocupatie germana si soldatii francezi privati de posibilitatea de a se intoarce in tara de origine. Romanul Capitanul Conan a fost laureat cu Premiul Goncourt in 1934.
Expozitia documentara „Omagiu Capitanului Conan” ne introduce in atmosfera Bucurestiului lui Roger Vercel, cel al anilor 1918-1919, datorita descrierilor autorului si pretioasei documentari obtinuta prin consultarea colectiilor Arhivelor Nationale ale Romaniei. Expozitia prezinta de asemenea istoria romanului, de la scriere la transpunerea sa cinematografica, in 1996, de catre regizorul Bertrand Tavernier, folosindu-se de arhivele Bibliotecii Municipale din Dinan (Franta).

Programul celei de-a doua zile, marti, 11 noiembrie – ziua insasi a Armistitiului Primului Razboi Mondial – reprezinta o prelungire a primei zile a evenimentului, punandu-se accent de data aceasta pe traducerea in limba romana a cartii lui Roger Vercel si pe filmul realizat de catre Bernard Tavernier, avand acelasi subiect.
Cineast, regizor si producator francez, Tavernier a realizat mai multe filme care au ca subiect Marele Razboi, printre care Capitanul Conan, cu Philippe Torreton in rolul principal, prezentat pe marile ecrane in 1996.
Adaptat dupa romanul omonim al lui Roger Vercel, filmul prezinta destinul unui detasament de cercetare comandat de locotenentul, apoi capitanul Conan. Pentru acest film, Tavernier a obtinut premiul César pentru cea mai buna regie.
Recenta publicare in traducere romana a romanului lui Vercel (tradus de catre Laurentiu Zoicas la Editura Polirom) va face obiectul unei dezbateri care va fi organizata in parteneriat cu Editura Polirom si Asociatia ALECART, eveniment care va inchide seria dedicata centenarului inceputului primei conflagratii mondiale. 

http://www.institutfrancais.ro/ 

”Hoți” și ”Lecția” - din nou la Teatrul Național București

În zilele de 12 și 14 noiembrie, două titluri importante din repertoriul Teatrului Național I.L. Caragiale București vor fi din nou în lumina reflectoarelor: Hoți, de Dea Loher în regia lui Radu Afrim și Lecția de Eugene Ionesco în regia lui Horațiu Mălăele.
Pe 12 noiembrie, ora 19.00, la Sala Studio, se va juca spectacolul Hoți pentru prima dată în această stagiune. Radu Afrim inventează lumea scrisă de Dea Loher pe scena Sălii Studio, transformată în Arenă. Un cerc închis din care niciun personaj nu mai scapă. Nicio viață nu mai poate fi trăită. O lume afectată de sensibilitate, a oamenilor fragili care se strecoară prin propria lor viață, temători și prevăzători, ca și cum nu le-ar aparține. Ca niște hoți... până la Sfârșit!
Vineri, 14 noiembrie, ora 20.00, la Sala Pictura, Horațiu Mălăele readuce spectacolul Lecția după mulți ani de absență. Aflat pentru prima oară la Naţional în calitate de regizor, dar şi de interpret în propriul spectacol, Horaţiu Mălăele apreciază că "Lecţia lui Ionesco este o farsă tragică ce denunţă absurditatea tezelor unice şi exclusiviste, limbajul ca instrument al puterii şi relaţia letală dintre sexualitate şi dictatură. Pe de altă parte, prostimea contemplativă, o masă de manevră la îndemâna casapilor investiţi. Cum lumea n-a învăţat mai nimic din greşelile istoriei, lecţia acestui spectacol nu-şi propune să fie un îndreptar moralizator şi plicticos, ci mai degrabă o limpede oglindă".

www.tnb.ro 

”Pledoarie pentru pălărie” la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 11 noiembrie 2014, ora 17.00, la un eveniment inedit: Pledoarie pentru pălărie. În contextul special al expoziției Găteala capului, va fi prezentată colecția particulară de costume și pălării a profesoarei Adina Nanu.
Vernisajul va avea loc în Sala Acvariu, după care se va vizita expoziția deschisă în Sala Tancred Bănățeanu până pe 16 noiembrie 2014.
O colecție de sute de pălării și costume provenite de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii '60 ai secolului trecut, o paradă care va începe cu costumele cu corset și palaria „tocă” și care va continua cu pălăria „lighean”, a anilor 1910, pălăria „castron” a anilor '20, turbanul anilor '30, epoca New Look, și pălăria „țuguiată” și, în sfârșit, anii '60, când pălăria a fost înlocuită (în plin comunism) de basma și de bască...
Deschiderea expoziției va fi urmată de lansarea Calendarului-album 2015, cu tema Găteala capului, a cărui ilustrație a fost asigurată de acuarele aparținând lui Carol Popp de Szathmári, aflate în arhiva Muzeului Țăranului, și de picturi aparținând Hedwigăi-Maria Formagiu, realizate după patrimoniul aflat în colecția Muzeului.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, în perioada 11 – 16 noiembrie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.



www.muzeultaranuluiroman.ro

Spectacole prezentate de Teatrul ”Ion Creangă”

Amintiri din copilărie - Miercuri, 12 noiembrie, ora 10.00, Palatul Național al Copiilor, Luni, 17 noiembrie, ora 10.00, Palatul Național al Copiilor
scenariul de Peter Kerek, după Ion Creangă
Premiera: 27 Septembrie 2014
Durata: 1h40min (cu pauză)

În stagiunea 2014-2015, năstruşniciile lui Nică vor ajunge pe scena Teatrului Ion Creangă, sub direcţia de scenă a regizorului Peter Kerek, într-un spectacol modern, cu influenţe folclorice, plin de dinamism, umor şi creativitate.
Folosind elemente de expresivitate corporală şi de comunicare gestuală, alături de dulcele grai moldovenesc, actorii vor reconstrui aventurile clasice din "La cireşe" sau "Pupăza din tei", jocul de-a copilăria, pornit de la opera lui Creangă, desfăşurându-se pe ritmuri de muzică şi dansuri tradiţionale.

Nică - Richard Bovnoczki / Cezar Popescu
Mama lui Nică - Ioana Ginghină
Tatăl lui Nică - Marius Nănău
Mătuşa cu Cireşul - Alexandrina Halic
Câinele Mătuşii - Eduard Petru Jighirgiu
Învăţătorul - Ion Gh. Arcudeanu
Preotul - Mihai Verbiţchi
Petre şi Vasile - Veronica Stoian şi Marina Secaşiu
Smărăndiţa - Ani Creţu
Pupăza - Ilinca Atanasiu
Mătuşa cu Pupăza - Vera Linguraru
Moaşa - Magda Condurache
Pernele - Iuliana Costiniu, Liliana Donici, Graţiela Duban, Oana Tofan
Cireşele - Vera Linguraru, Marina Secaşiu, Veronica Stoian, Ilinca Atanasiu, Cerasela Popescu, Magda Condurache, Graţiela Duban
Pupezele - Marina Secaşiu, Veronica Stoian, Graţiela Duban, Oana Tofan,
Liliana Donici
Moşul de la târg - Ion Gh. Arcudeanu
Elevii - Liliana Donici, Cristi Creţu, Ionuţ Ciocia
Femei la Scăldat - Vera Linguraru, Iuliana Costiniu, Cerasela Popescu, Magda Condurache, Graţiela Duban, Oana Tofan
Vânzătorii - Eduard Petru Jighirgiu, Anca Zamfirescu, Ani Creţu, Ionuţ Ciocia
Gâsca - Liliana Donici
Vaca - Cerasela Popescu, Magda Condurache
Cânepa - Ioana Ginghină, Marius Nănău, Mihai Verbiţchi, Marina Secaşiu, Veronica Stoian, Vera Linguraru, Ilinca Atanasiu, Iuliana Costiniu, Liliana Donici, Magda Condurache, Ionuţ Ciocia
Gardul - Marius Nănău
Beţivul - Ionuţ Ciocia
Porumbul - Marius Nănău
Sătenii - Alexandrina Halic, Anca Zamfirescu, Marina Secaşiu, Veronica Stoian, Ani Creţu, Vera Linguraru, Iuliana Costiniu, Cerasela Popescu, Magda Condurache, Graţiela Duban, Oana Tofan

Scenariul şi regia: Peter Kerek
Scenografia şi ilustraţiile: Iuliana Vîlsan
Coregrafia: Larisa Barbu
Animaţii video: KOTKI visuals



Crăiasa Zăpezii -
Sâmbătă, 15 noiembrie, ora 11.00, Teatrul Excelsior, Marți, 18 noiembrie, orele 10.00 și 18.00, Teatrul Excelsior

Dramatizare de Charles Way, după Hans Christian Andersen
Traducere de Ilinca Hărnuţ

Pe măsură ce se face răcoare şi ne adunăm, încet, încet, la gura sobei, ni se face dor de basmele spuse pe-ndelete de bunici. De aceea, Teatrul Ion Creangă pregăteşte un spectacol bazat pe una dintre cele mai frumoase poveşti ale lui Hans Christian Andersen, "Crăiasa zăpezii". Povestea, care începe cu "A fost odată...", vorbeşte despre o iarnă friguroasă, despre un orăşel cât se poate de obişnuit şi despre o făptură care încearcă să distrugă echilibrul fragil al lumii. "Crăiasa zăpezii" nu este povestea clasică despre bine şi rău, ci o lume cu personaje puternice şi complexe, dialoguri cu mult umor şi scene de acţiune pline de suspans: o lume într-un glob de cristal peste care ninge încet.

Distribuție:
Crăiasa Zăpezii: Julieana Drăghici / Carla Oloş
Gerda: Eliza Păuna
Cei: Mihai Cojocaru
Bunica, Narcisa, Tâlhar: Liliana Donici
John, Fred, Tâlharul care râde, Brusture: Cezar Vlad Popescu
Elisa, Trandafirul, Lily, Fata de tâlhar: Graţiela Duban
Domnul Overskou, JJ, Bae: Eduard Petru Jighirgiu
Doamna Fyn, Ghiocel, Fredrica: Maria Ţăran
Doamna Drăguţă, Tâlhăroaica: Ilinca Atanasiu

Regia: Rosamunde Hutt
Scenografia: Andreea Săndulescu
Coregrafia: Violeta Dincă
Muzica: Eduard Petru Jighirgiu

Rosamunde Hutt a regizat peste 40 de spectacole adresate copiilor şi familiilor şi a făcut parte din echipa de conducere a patru mari companii de teatru: Hijinx Theatre, Polka Theatre, Theatre Centre şi Unicorn Theatre. O interesează dramaturgia contemporană, inclusiv dramatizările moderne după opere clasice ca "Jane Eyre", "Cei trei muschetari" sau "Alice în Ţara Minunilor". De-a lungul timpului, s-a implicat activ în realizarea de politici si programe care să promoveze tinerii artişti, a coordonat workshop-uri şi a ţinut conferinţe despre teatrul pentru copii şi tineret. Rosamunde Hutt montează "Crăiasa zăpezii" pentru a doua oară.
Charles Way şi-a început cariera ca actor, dar a început să scrie pentru teatru în 1978, la foarte scurt timp de la debut. A scris peste 40 de piese care au fost montate în toată lumea, dintre care "Frumoasa din pădurea adormită", "Căutându-l pe Odiseu" şi "O vrajă pentru vreme rece": care au fost nominalizate la premiul "Cea mai bună piesă pentru copii" acordat de Writer's Guild of Great Britain.
Războiul bucatelor - Miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, Teatrul Nottara
de Ioan Gârmacea, după Petre Ispirescu
data premierei: 28 mai 2010
Durata: 1 oră şi 20 minute

"O piesă adevărată, nu un scenariu", după cum observă regizorul, un text "postmodern şi baroc" în care citatul şi ecourile livreşti se îmbină savuros şi devin un laitmotiv (instituindu-se ca un adevărat dialog ludic cu opera lui Shakespeare, în special cu Regele Lear), iar poveştii populare culese de Ispirescu, despre dragostea adevărată, dar şi despre ingrediente şi gusturi, îi adaugă straturi noi de înţelegere, emoţii diverse şi o temă de reflecţie: care este adevărul şi esenţa, care este aparenţa?

În distribuţie:
Măscărici: Cristian Irimia
Doica: Alexandrina Halic
Verde Impărat: Mihai Verbiţchi
Raluca, fiica cea mică: Miruna Ionescu
Ruxandra, fiica mijlocie: Camelia Andriţă
Smaranda, fiica cea mare: Nicoleta Rusu
Lord Pepper: Marius Nănău
Von Knoblauch: Cristian Creţu/Voicu Hetel
Prinţul: Oliviu Bughiu
Roşu Împărat: Daniel Tudorică
Crainicul: Ion Arcudeanu

Regia artistică: Mihai Manolescu
Scenografia: Anca Pâslaru
Coregrafia: Păstorel Ionescu
Ilustraţia muzicală: Mihaela Constantinescu.

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR LA BUCUREŞTI

În perioada 10-16 noiembrie 2014, Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti, împreună cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, organizează a opta ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul îşi propune să reflecte spiritul şi diversitatea cinematografiei maghiare actuale.
Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3). Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.
În deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar de la Bucureşti va fi proiectat, în prezenţa regizorului Reisz Gábor, filmul VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil). Filmul a câştigat premiul Adolph Zukor la Festivalul Internaţional de Film Jameson CineFest de la Miskoc, Ungaria, iar premiera internaţională a avut-o la renumitul festival de la Karlovy Vary.
Continuăm acea tradiţie de a prezenta în fiecare an un festival din spaţiul cultural maghiar. Anul acesta vom prezenta Festivalul Internaţional de Film Jameson CineFest de la Miskolc. Festivalul Jameson CineFest prezintă, în primul rând, filme ale cineaştilor sub 35 de ani, în categorii ca: lungmetraj şi scurtmetraj artistic, film documentar şi film de animaţie, respectiv câte-o categorie specială care diferă de la an la an. De-a lungul anilor, festivalul a devenit un festival de prestigiu din Ungaria, extinzându-se cu noi secţiuni, precum CineClassics şi alte programe complementare (expoziţii, concerte), respectiv, întruniri dintre critici de film, producători, regizori, actori, scenarişti, precum şi reprezentanţii organismelor profesionale şi guvernamentale. Festivalul are o lungă colaborare cu cineaştii români, aceştia fiind prezenţi şi premiaţi la diferite ediţii anterioare ale festivalului.
În programul SFM 2014 vor fi proiectate opt lungmetraje, precum şi filme documentare şi scurtmetraje, oferind astfel cinefililor adevărate comori cinematografice. Programul de filme artistice va fi dominat de tineri regizori. Din filmele proiectate la festivaluri internaţionale vor avea premiera absolută la Bucureşti filmele EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil, Colţul furtunilor, Couch Surf, Free Entry, A cui va fi Hajnal Tímea?, comedia neagră Supa amară, precum şi un film pentru adolescenţi Aura. Programul SFM 2014 va fi completat de scurtmetraje şi documentare câştigătoare a numeroase premii la prestigioase festivaluri internaţionale.
În programul Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, dedicăm o zi filmelor cu tematică sportivă, în care vom proiecta documentarele Overdose – Sprint pentru un vis, Maghiarii pentru Barça. Ziua de joi o dedicăm filmelor ştiinţifice despre natură (Pescuitul pe lacul Balaton, Fâneţe montane, Dacă nu vindecă, nici rău nu face), iar vineri vom proiecta documentare cu abordare comică (Mustaţa ungurească, Izvorul iubirii). Bineînţeles, nu uităm nici marii clasici ai cinematografiei maghiare, miercuri după-amiaza vom proiecta documentarul Sára 80, omagiind întreaga activitate a cineastului maghiar Sára Sándor.
Invitaţii Săptâmânii Filmului Maghiar la Bucureşti vor răspunde întrebărilor publicului la sesiunile de Q&A anunţate în program. Invitaţii noştri vor fi: Reisz Gábor, Muszatics Péter, Juhász Ágota, Demeter László, Csibi Magor şi Novák Erik. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti consideră importantă întărirea percepţiei în România asupra cinematografiei maghiare şi prin prezenţa personală a unor cineaşti maghiari. Dorim, totodată, ca aceste legături să ducă la producţii cinematografice comune, deoarece coproducţiile româno-maghiare din ultimii ani s-au dovedit a fi creaţii de succes.
Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesorul universitar Radu Igazsag.
Preluând sloganul Săptămânii Filmului Maghiar de la Budapesta vă spunem: „Vino, aşează-te lângă mine.” Invităm publicul din Bucureşti să ni se alăture şi să vizioneze timp de o săptămână filme maghiare. Va fi o experienţă cinematografică de excepţie.
PROGRAM
 
Luni, 10 noiembrie,
18.30
REISZ Gábor: EXISTĂ ceva ciudat şi inexplicabil
2014, 90 min., comedie, subtitrat în limba română
Q&A: Reisz Gábor

Marţi, 11 noiembrie,
10.00

Prezentare: Festivalul Internaţional de Film Jameson CineFest, Miskolc, Ungaria
Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică „I.L. Caragiale”, str. Matei Voievod 75-77.
Q&A: Muszatics Péter

18.00
Best of CineFest
102 min., scurtmetraje şi animaţii, subtitrate în limba engleză
Guy LICHTENSTEIN (Austria, Israel): Cadou / 2014, 26 min.
MOJZES MILOJEV Zsanett (Ungaria): Tranzitul lui Venus / 2013, 14 min.
BREIER Adam (Cuba): Mareea / 2013, 15 min.
NAGYPÁL Orsi (Ungaria): Micul Paris / 2013, 14 min.
HÖRCHER Gábor (Ungaria): Rici / 2013, 15 min.
Yantong ZHU (Japonia): Vacă în cana mea de lapte / 2014, 11 min., animaţie
VARGA Petra (Ungaria): Am vecini / 2013, 4 min., animaţie
RUSKA László, RINGEISEN Dávid (Ungaria): Lume de hârtie / 2014, 3 min., animaţie
Q&A: Muszatics Péter, directorul festivalului

20.00
CSÁSZI Ádám: Colţul furtunilor
2014, 105 min., dramă, subtitrat în limba română
nerecomandat minorilor sub 16 ani

Miercuri, 12 noiembrie,
18.00

MOHI Sándor: Sára 80
2014, 52 min., documentar, subtitrat în limba engleză

19.00
Scurtmetraje I.
51 min., scurtmetraje, subtitrate în limba engleză
DOMBROVSZKY Linda: A treia zi / 2012, 26 min.
TÖRÖK Ferenc: Brigada / 2012, 10 min., scurt-metraj, subtitrat în limba română
WROCHNA Marcell: Autostopul / 2012, 6 min.
KREIF Zsuzsanna: Dacia lui Sf. Petru / 2010, 6 min., animaţie
SZABÓ Sarolta, BÁNÓCZKI Tibor: Zile fără carne / 2012, 3 min., animaţie, VO engleză

20.00
DYGA Zsombor: Couch Surf
2014, 84 min., comedie, subtitrat în limba română
nerecomandat minorilor sub 16 ani

Joi, 13 noiembrie,
17.00

BORSODY István: Pescuitul pe lacul Balaton
2013, 52 min., documentar ştiinţific despre natură, subtitrat în limba engleză

18.00
JUHÁSZ Ágota, DEMETER László: Fâneţe montane
2012, 62 min., documentar, VO engleză
Q&A: Juhász Ágota, Demeter László, Csibi Magor

20.00
KERÉKGYÁRTÓ Yvonne: Free Entry
2014, 70 min., comedie, subtitrat în limba română

Vineri, 14 noiembrie,
17.00

PAKOT Mónika, SZABÓ Károly: Dacă nu vindecă, nici rău nu face
2013, 51 min., documentar, subtitrat în limba engleză

18.00
LAKOS Nóra: Mustaţa ungurească
2012, 39 min., documentar, subtitrat în limba engleză

SÓS Ágnes: Izvorul iubirii
2013, 70 min., documentar, subtitrat în limba engleză

20.00
BODZSÁR Márk: Tura divină
2013, 106 min., comedie neagră, subtitrat în limba română
nerecomandat minorilor sub 16 ani

Sâmbătă, 15 noiembrie,
16.30

FERENCZI Gábor: Overdose – Sprint pentru un vis
2013, 73 min., documentar, subtitrat în limba română

18.00
KOCSIS Tibor: Maghiarii pentru Barça
2014, 85 min., documentar, subtitrat în limba engleză

20.00
NOVÁK Erik: Supă amară
2014, 93 min., comedie acţiune, subtitrat în limba română
nerecomandat minorilor sub 16 ani
Q&A: Novák Erik

Duminică, 16 noiembrie,
12.00

BERNÁTH Zsolt: Aura
2014, 80 min., science fiction pentru adolescenţi, subtitrat în limba română

16.00
KRESMÉRY Dániel: Hungarian Kerítés
2014, 100 min., documentar, subtitrat în limba engleză

18.00
Scurtmetraje II.
118 min., scurtmetraje, animaţie, subtitrate în limba engleză
BENDÓ Zsuzsanna: Zece mii / Tízezer / 2013, 14 min.
HARTUNG Attila: Ischler / 2013, 17 min.
SZENTPÉTERI Áron: Regele delfinilor / Delfinkirály / 2012, 15 min.
SZILÁGYI V. Zoltán: Înmormântarea armeanului vesel / A jókedvű örmény temetése / 2013, 28 perc, animaţie
BADITS ÁKOS: Dulce-acasă / Édes otthon / 2014, 9 min.
ERDÉLYI Dániel: 103 miercuri / 103 szerda / 2013, 16 min.
BORSODY István: Viaţa mâinii / A kéz élete / 2014, 7 min.
TÓTH Barnabás: Reconfigurare / Újratervezés / 2012, 12 min.

20.00
HERCZEG Attila: A cui va fi Hajnal Tímea?
2014, 105 min., comedie romantică, subtitrat în limba română
nerecomandat minorilor sub 16 ani.