luni, 23 decembrie 2013

Muzeul Național de Istorie a României a inaugurat expoziția „Aurul și argintul antic al României”

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a inaugurat expoziția temporară "Aurul și argintul antic al României", în data de 19 decembrie 2013, la sediul instituției, din Calea Victoriei nr. 12, București.
Expoziția reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint, descoperite pe teritoriul României. Structura expoziției ilustrează, prin aceste obiecte de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică, o perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic și Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).
La această inițiativă expozițională a MNIR s-au alăturat 31 de muzee din țară, printre care și Muzeul Județean Botoșani, fiecare dintre piesele expuse având o semnificație și o istorie proprie. Unele dintre obiectele incluse în tematica acestei manifestări se află în expoziția Tezaur Istoric a MNIR și, prin urmare, pot fi văzute doar la București, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie și arheologie din țară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.
Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăție sau pur și simplu podoabă – acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale prețioase. De-a lungul timpului, în slujba evidențierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare și imaginație, care au condus și către o mare diversitate formală. Printre artefactele prezentate în expoziția ”Aurul și argintul antic al României” există atât exemplare cu o lucrătură mai simplă, cât și adevărate puncte de referință în arta metalului prețios.
Mărturie pentru veleitățile artistice și îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluțiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol sau Peretu), diversitatea și bogăția de forme a orfevrăriei dacice (brățările polispiralice de aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) și, nu în ultimul rând, inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someșeni sau Histria.
Expoziția temporară va fi deschisă la MNIR în perioada decembrie 2013 – martie 2014, iar apoi va fi itinerată prin cel puțin 12 orașe din România.



Pentru informații suplimentare, puteți contacta MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI,Secția Relații Publice, Educație Muzeală, Marketing Cultural și Organizare Expoziții, Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Fax. 021 – 311.33.56; e-mail: pr.mnir@gmail.com, http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR.


Tezaurul de la Sultana-Malu Roșu, com. Mănăstirea, jud. Călărași
Eneolitic, a doua jumătate a mileniului al V-lea a.Chr.
Muzeul Civilizației Gumelnița, Oltenița


Tezaurul de la Răcătău, com. Horgești, jud. Bacău
Perioada mijlocie a epocii bronzului, sfârșitul mileniului al III-lea – începutul mileniului al II-lea a.Chr.
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău


Tezaurul de la Ostrovul Mare, com. Gogoșu, jud. Mehedinți
A doua epocă a fierului, secolele V-IV a.Chr.
Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin


Faleră din tezaurul de la Surcea, com. Brateș, jud. Covasna
A doua epocă a fierului, secolul I a.Chr.
Muzeul Național de Istorie a României, București


Podoabe dintr-un inventar funerar de la Tomis-Constanța
Perioadă romană, secolul al III-lea p.Chr.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Pectoral din tezaurul de la Cluj-Someșeni, jud. Cluj
Evul mediu timpuriu, secolul al V-lea
Muzeul Național de Istorie a României, București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.