joi, 2 iunie 2016

2 iunie 2016: Alexandru Tomescu, la Mihăileni

Alexandru Tomescu a ajuns la Botoșani într-o zi ploioasă, de 2 iunie, la final de turneu - Turneul Stradivarius Experience 2.0. Concertul s-a dorit a fi la Casa Enescu din Mihăileni, loc pentru care muzicianul s-a implicat, și o face în continuare, inclusiv prin Stradivarius Experience 2.0. „Suntem aici azi si ne bucuram ca se intampla aceasta minune, am salvat impreuna de la ruina acest loc atat de drag lui Enescu si ii vom da si viata, asa cum si-ar fi dorit artistul atat de generos, Casa Enescu din Mihăileni va deveni Academie Internaţională de Muzica chiar anul acesta, iar Turneul Internaţional Stradivarius 2016 este dedicat strângerii de fonduri pentru acest proiect ambiţios”, scrie artistul pe pagina sa de facebook (Alexandru Tomescu).
Din cauza vremii mohorâte, evenimentul s-a derulat la Căminul cultural din Mihăileni și a fost susținut în absența Anei Munteanu (sand artist). Cei prezenți au beneficiat de un program oarecum diferit față de cel prezentat în celelalte orașe. Violonistul a optat să-și înceapă recitalul cu Partita a III-a în Mi Major de J.S. Bach, menționând că era preferată de George Enescu. A continuat cu lucrări din secolul al XX-lea aparținând lui Serghei Prokofiev - Sonata pentru vioară op. 115 și botoșăneanului Vasile Filip - Suita românească pentru vioară solo. Broșurile distribuite în cadrul evenimentului conțin date și despre Vasile Filip, muzician născut în anul 1900 la Botoșani, inclus pe lista personalităților muzicale botoșănene realizate de voluntarii Vis de Artist
Sosit de la Suceava, Alexandru Tomescu a încheiat momentul său artistic cu Balada lui Ciprian Porumbescu. 

Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a cânta pe o vioară ieșită din mâinile lui Antonio Stradivari”, spune Alexandru Tomescu pe site-ul turneului. Pot completa, în calitate de ascultător, că ziua ploioasă a dispărut ca prin farmec și că sunetul acestei viori, în mâinile lui Alexandru Tomescu, ne-a întors în timp, undeva... la începutul secolului al XX-lea și ne-a înnobilat sufletele. Mulțumim, Alexandru Tomescu!
prof. dr. Cătălina Constantinovici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.