duminică, 22 iunie 2014

Romeo Cozma, prezent în ”Botoșaniul muzical”



Sâmbătă, 21 iunie, de Ziua Europeană a Muzicii, a avut loc evenimentul ”Botoșaniul muzical”. Implementat de Asociația culturală Vis de Artist, în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani, proiectul a inclus mai multe activități, printre care: realizarea desenelor pe tema ”Botoșaniul muzical”, promovarea celor mai fru­moase desene pe http://visdeartist.blogspot.ro, realizarea și lansarea publica­ției ”Ziua Eu­ropeană a Muzicii: Botoșani-oraș al muzicii și culturii  europene”, Re­ci­talul Vis de Artist, În­tâl­nirea cu Romeo Cozma
Volumul mai sus menționat a fost prefațat și prezentat de către doamna Loredana Iațeșen, lector universitar doctor în cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, care a subliniat faptul că ”Ideea de diversitate a volumului este întărită și de prezența unor semnatari diferiți, muzicieni, muzeografi, etnografi, preoți, profesori, studenți, autori care, deși aparțin mai multor generații, dovedesc aceeași capacitate în elaborarea științifică și artistică a textelor, prin corelarea reperelor istorice cu cele de stil sau de interpretare, prin forța personală de a sintetiza numeroase informații, prin trimiterile permanente la sursele citate, la documente și, nu în ultimul rând, prin exprimarea lor sensibilă,  capabilă de a recrea ambianța culturală și muzicală de altădată”. Invitat la această acțiune a fost și redactorul-șef al cotidianului ”Monitorul de Botoșani”, domnul Cătălin Moraru, care a menționat în discursul său: ”Încă o parte interesantă pentru mine a fost cea cu recuperarea valorilor. Eu cred că e un demers extraordinar de important. (...) ...acest volum trebuia să apară neapărat și ar trebui să și continue”. În cadrul lansării au luat cuvântul o parte dintre autori: Steliana Băltuță - etnograf, Despina Constantinovici - masterandă a Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, Georgiana Holban - absolventă a Conservatorului ieșean, și au fost audiate lucrări semnate de pianista și compozitoarea Didia Saint-Georges; Ave Maria de Franz Schubert, în interpretarea naistei Oana Lianu; fragmente din coralele Ertot uns durch dein Gute de Bach, Ich ruf` zu dir, Herr Jesu Christ de Bach–Busoni; un aranjament muzical, realizat de profesorul și compo­zitorul Ioan Prelipcean, după Valse pizzicatto de Georges Boulanger, în interpretarea elevilor de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” – Teodora Mădălina Rusu, vioară, clasa a VII-a, prof. Cătălin Șobachi, și Alin Constantin Chelărescu, pian, clasa a XI-a, prof. Stela Șerpeanu.
Evenimentul ”Botoșaniul muzical” reprezintă a 40-a ediție a programului cultural-artistic-educativ ”Întâlnirea de astăzi”, pe care Asociația culturală Vis de Artist îl derulează din 2008 și până în prezent. În cadrul lansării au fost prezentate imagini surprinse în cadrul acestui program, în perioada 2008-2014, și au fost vizualizate cele mai frumoase desene realizate pe tema ”Botoșaniul muzical”. La finalul acestei activități, reprezentanții Asociației culturale Vis de Artist au prezentat sceneta ”Ca-ntre surori” de Gabriel Ursu, cu următoarea distribuție: Manuela Tican, Marta Paladi – surorile, Andreea Prepeliță – mama, Ana Maria Podovei – prietena fetelor, Georgiana Jașcanu, Anastasia Lipovanu, Andreea Vrînceanu – colegele.
În cursul aceleiași zile, la Muzeul Județean Botoșani, a avut loc Workshop-ul susținut de către Romeo Cozma, compozitor, pianist prezent pe diferite scene din România și de peste hotare: Republica Moldova, Italia, Germania, Austria, Franța, Belgia, Suedia, S.U.A., inițiatorul și coordonatorul secției de jazz și muzică ușoară din cadrul Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, fondatorul și coordonatorul Clubului de Muzică ”Richard Oschanitzky”. La workshop au participat 17 elevi, care au avut posibilitatea să-l cunoască pe Romeo Cozma, în calitate de pianist și compozitor, și să cânte alături de el atât în cadrul atelierului organizat, cât și în fața publicului. Astfel, cei prezenți la workshop au cântat în primă audiție compoziția ”Țara de vis” a lui Romeo Cozma, pe un text semnat de compozitor și de Doina Filipescu, dar și alte melodii propuse de invitat: fie compoziții proprii, precum ”Viața e un joc”, ”Generația noastră”, fie piese de jazz – ”Moon river”, ”Corcovado”, ”Hello, Dolly”, ”Sentimental journey”.
Seara zilei de 21 iunie a debutat cu recitalul Vis de Artist, în cadrul căruia au evoluat voluntarii Ana Maria Gîbu și Vlad Calimandriuc, cu un moment de muzică și poezie, soliștii vocali Marina Barnea, Alexandra Mihalache, Georgiana Jașcanu, Andreea Vrînceanu și Cosmin Mariciuc, la chitară, coordonați de prof. Cătălina Constantinovici. A urmat Întâlnirea cu Romeo Cozma, dar și cu invitații acestuia - vocalista Ilinca Traistă și percuționistul Cristian Cozma. Cei trei au fost asaltați la sfârșitul manifestării de către spectatorii care au dorit să obțină autografe sau fotografii cu invitații. 
Romeo Cozma a fost prezent la Botoșani pentru prima dată în calitate de pianist și compo­zitor, a vizitat Muzeul de etnografie și Casa memorială ”Nicolae Iorga”, s-a plimbat în centrul vechi al orașului și în Parcul ”Mihai Eminescu”. A apreciat copiii care au participat la workshop și publicul receptiv prezent la Muzeul Județean, de Ziua Europeană a Muzicii. A sosit în oraș înainte de lansarea volumului, pentru a participa și la acest eveniment.
Ziua de 21 iunie a fost declarată „Ziua Muzicii” în Franța începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene, manifestări muzicale având loc în peste 110 țări. Ziua Europeană a Muzicii promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivi­ta­te muzicală, așa cum s-a întâmplat și în cadrul proiectului ”Botoșaniul muzical”, 21 iunie 2014, Botoșani. 

joi, 12 iunie 2014

Botoșaniul muzical, 21 iunie 2014


Asociația culturală Vis de Artist în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani, organizează pe 21 iunie, de Ziua Europeană a Muzicii, evenimentul Botoșaniul muzical. Manifestarea cuprinde următoarele activități: lansarea publicației Ziua Europeană a Muzicii – Botoșani, oraș al muzicii și culturii europene (ora 13), recital Vis de Artist (ora 18.30), Întâlnirea cu Romeo Cozma (ora 19). În cadrul acestui proiect au fost promovate cele mai frumoase desene realizate pe tema Botoșaniul muzical, ce pot fi vizualizate pe http://visdeartist.blogspot.ro/p/boto_5.html.
Botoșaniul muzical reprezintă a 40-a ediție din cadrul programului cultural-artistic-educativ Întâlnirea de astăzi, derulat de către Asociația culturală Vis de Artist din anul 2008.

Noaptea Institutelor Culturale 2014

Vineri, 20 iunie 2014, de la ora 16.00 și până la ivitul zorilor, institutele și centrele culturale membre ale Clusterului EUNIC București și partenerii lor vă dau întâlnire la a opta ediție a Nopții Institutelor Culturale la București!

Accesul la evenimente este liber.

Harta și programul Nopții Institutelor Culturale la București sunt disponibile pe site-urile organizatorilor. Asociaţia Green Revolution susține evenimentul și deplasarea publicului între locurile care vor găzdui evenimente punând la dispoziție, gratuit, 40 de biciclete. Bicicletele vor putea fi împrumutate de la centrele de închiriere din parcul Herăstrău (Piața Charles de Gaulle și Arcul de Triumf) sau parcul Tineretului, pe baza unei solicitări trimise până pe data de 18 iunie 2014 (inclusiv) la adresa de email: or.liamsdr@tseracub.urblaw

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale), coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegația Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din București, Institutul Italian de Cultură și Institutul Polonez, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Partenerii evenimentului sunt Green Revolution și I'Velo. Parteneri media: 24 FUN, RFI România, Igloo, Blitz TV, We Art România, Observator Cultural, Cultura, Șapte Seri.


PROGRAM


British Council
(Calea Dorobanților nr. 14)
18:00 – miezul nopții: Shakespeare 450
Cele mai recente adaptări cinematografice ale pieselor lui Shakespeare – Coriolan (2011, regia Ralph Fiennes), Furtuna (2010, regia Julie Taymor), Romeo și Julieta (2013, regia Carlo Carlei);
Teatru, muzica elisabetană, jocuri din perioada shakespeariană, vânătoare de comori;
Intâlnire cu examinatorii IELTS;
Activități interactive în limba engleză, pentru copii și adulți.

Centrul Ceh & Forumul Cultural Austriac
(Centrul Ceh - Str. Ion Ghica nr. 11)
19:30 – 1:00
Austria Senzorială
Live4nic
Ciocan vs. Mobil

Centrul Cultural Turc « Yunus Emre »
(Str. Vasile Lascăr nr. 96)
17:00 - 18:00 : Cursuri de limbă turcă – lecție demonstrativă
18:00 - 20:00 : Ateliere de creație artistică : “EBRU” (pictură pe apă)
18:00 – 20:00 : Scenete din scrierile lui Nastratin Hoca
20:00 - 20:30 : Concert de muzică clasică orientală susținut de grupul vocal instrumental  “Anton Pann”
21:00 - 22:30 : Proiecție de film: Tatăl meu şi fiul meu

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București
(Str. Gina Patrichi nr. 8)
16:00- 4:00 : Târg de bunătăţi şi produse hand-made
17:00 : Atelier creativ pentru copii: instrumente muzicale tradiţionale îmbinate cu poveşti şi cântece
17 :00 : Atelier de creaţie pentru adulţi cu sculptorul Kolumbán-Antal József
18:30 : Finisaj expo: Kolumbán-Antal József: Povestiri urbane
20 :00 : Performance improvizativ: Szűcs Péter (clarinet), Gulyás Anna (dans contemporan)
22:00 : Concert Szászcsávás Band
23:55 : Quiz + premii
24:00 : Midnight Gulyás
1:00 : Proiecția documentarului „Songs of Life” / „Életek éneke”

Institutul Cervantes
(Bd. Regina Elisabeta nr. 38)
19:00 : Concert “Pe aripile muzicii” cu orchestra Clasic N Roll a Asociației Filarmonica Dominoul Artelor  & Școala Gimnazială de Arte nr. 4, București
20:15 : Film Los Muertos Van de Prisa (Spania, 2009, 104 minute)
21:30 : Recital  de chitară: “Guitarra, dímelo tú” – Maxim Belciug
23:00 : “Madrid en Corto” – proiecții de scurtmetraje spaniole

Institutul Cultural Român & Fundația Culturală Greacă
(Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38)
18:30 : Atelierul „Eu sunt creativ” -  desen, decorație și bandă desenată pentru copii și părinți
19:00 : Proiecția scurtmetrajului O lume nouă și dezbatere cu realizatorii și actorii
20:30 : Dansuri grecești, muzică și voie bună!
22:00 : Experiența Chill Pill
23:00 : Proiecția celor mai recente scurtmetraje românești la Cannes: Romanian Short Waves 2014

Institutul Francez din București & Delegația Valonia-Bruxelles
(Institutul Francez din București, Bd. Dacia nr. 77)
18:00 : Concertul orchestrei de cameră Cristian OROȘEANU – sala de cinema Elvire Popesco
18:30 : Spectacol de lectură și muzical susținut de Școala Centrală din București - Atrium
19:30 : Concertul cvartetului Allegria acompaniat de pianista Silvia Neamțu – sala de cinema Elvire Popesco
20:30 : Concert de jazz din Valonia-Bruxelles - Jan Rzewski, saxofon, în duo cu Emmanuel Louis, chitară – terasa Institutului Francez
21:30 : Concert de cântece franțuzești al grupului D’JAYAN – terasa Institutului Francez
23:00: DJ set cu muzică electronică - terasa Institutului Francez

Institutul Italian de Cultură
(Aleea Alexandru nr. 41)
20:30 : Concert de jazz în grădină
22:00 : Film «Pazze Di Me» / «Nebune După Mine»
24:00 : «Spaghettata» de la miezul nopții

Institutul Polonez & Goethe-Institut
(Club Green Hours, Calea Victoriei nr. 120)
20:00 : Concert Wacław Zimpel Quartet

Spațiul Public European
(Str. Vasile Lascăr nr. 31, parter)
18:00 – 20:00 : Despre Europa prin imagini, quizuri și jocuri
20:00 : Concert Aud Band
22:15 : Proiecția filmului La grande bellezza
01:00 : Proiecția filmului Le Havre

Trei artiști români pe scena Festivalului Operei Israeliene de la Masada

Grație colaborării dintre Opera Națională Israeliană din Tel Aviv și Institutul Cultural Român, trei interpreți lirici români dețin roluri principale în opera Traviata de Giuseppe Verdi, prezentată în cadrul Festivalului Operei Israeliene de la Masada, Israel, desfășurat în perioada 12-17 iunie 2014.

Rolul Violetei este interpretat, alternativ, de soprana Elena Mosuc și de soprana Aurelia Florian. Baritonul Operei Naționale din București, Ionuț Pascu, va interpreta rolul Germont. Dirijor este Daniel Oren, cunoscut publicului român de la Festivalul Internațional „George Enescu”, spectacolul reunind artiști din Elveția, Polonia, Spania, Rusia, Ucraina, România și Israel.

Participarea românească este sprijinită de Ambasada României în Israel și Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. Colaborarea ICR Tel Aviv cu Opera Națională Israeliană din Tel Aviv, pentru stagiunea 2013-2014, a cuprins prezența a patru artiști români de operă: baritonul Ionuț Pascu, tenorul Cristian Mogoșan, soprana Aurelia Florian și soprana Elena Mosuc, distribuiți în roluri pincipale din patru producții internaționale ale Operei Israeliene din Tel Aviv: Bal Mascat de Giuseppe Verdi, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, Boema de Giacomo Puccini și Traviata de Giuseppe Verdi.

Prezența artiștilor lirici români în acest proiect face parte din seria evenimentelor care marchează zece ani de la înființarea ICR Tel Aviv și se desfășoară sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.

Masada a fost o fortăreață antică cu o poziție strategică însemnată, pe o colină situată la marginea de răsărit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Mării Moarte. Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838, devenind un atractiv loc turistic. În anul 2001, Masada a fost înregistrată în lista patrimoniului UNESCO.

***

Soprana Elena Moșuc a absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” de la Iași și a obținut titlul de doctor în muzică în anul 2009. În anul 2005, Președintele României i-a acordat titlul de „Ofițer al Artelor”. Încă de la debut, soprana Elena Moșuc apare constant în roluri principale pe scena Operei din Zurich. De asemenea, s-a remarcat în roluri principle din producții internationale pe scene de mare prestigiu, cum ar fi Opera Scala din Milano, Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat din Viena și multe altele. A colaborat cu regizori prestigioși ca Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Martin Kusej, în spectacole dirijate de nume sonore, dintre care menționăm Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Daniel Harding. Elena Mosuc și-a consolidat reputația ca una dintre cele mai expresive soprane prin roluri principale în opere ca Traviata, Lucia di Lamermoor, Carmen, Don Giovanni și multe altele.

Soprana Aurelia Florian s-a născut în România. A absolvit cursurile de muzică ale Universității din Brașov și a studiat cu suprana Mariana Nicolesco. A fost premiată la concursuri internationale, dintre care amintim Premiul I la „Concorso Spiros Argiris in Sarzana” și Premiul I la Concursul de interpretare Hariclea Darclée, în 2007. Între anii 2008-2010, Aurelia Florian s-a remarcat pe scena Operei Naționale din București în rolul Norina din „Don Pasquale” și rolurile principale din „Parisina dțEste” și „Gema di Vergi” de Donizetti. De asemenea, repertoriul său cuprinde roluri în compoziții dificile, ca Simfonia a IV-a de Gustav Malher și rolul principal în opera „Celan” d Peter Ruzicka. În anul 2013, s-a remarcat în rolul principal din „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi și în rolul principal din „Traviata”.

Baritonul Ionuț Pascu este prim solist al Operei Naționale din București. A absolvit cursurile Universității de Muzică din București în anul 2001. Şi-a început cariera artistică la Opera din Constanța interpretând roluri în „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart și „La bohème” (Marcello) de Giacomo Puccini. De asemenea, a fost distribuit în diverse roluri în „Il Trovatore” (Count di Luna), „Le nozze di Figaro” (Figaro), „Madame Butterfly” (Sharpless), „Cavalleria Rusticana” (Alfio) și „Carmen” (Escamillo) precum și în „Die Fledermaus” (Dr. Falke, Eisenstein), „Die Zauberflöte” (Papageno) și „Das Land des Lächelns" (Gustl). A făcut numeroase turnee în Olanda, Germania, Korea, Italia, Macedonia, Ungaria și Albania. Din octombrie 2005, Ionuț Pascu își desfășoară activitatea la Opera din București. Pe lângă cariera sa de artist liric, a absolvit cu succes studiile la Conservatorul „G. Verdi“ din Milano, specializarea artă şi tehnică dirijorală. Ionuţ Pascu a colaborat, printre altele, cu Opera din Sydney şi cu Scala din Milano, precum și cu Opera Naţională Israeliană pentru producţiile internaţionale La bohème, Lucia di Lammermoor, Pagliacci, Cavalleria Rusticana.

Programul reprezentațiilor, precum și detalii despre bilete: www.israel-opera.co.il.
www.icr.ro

Zilele Avram Goldfaden

În perioada 14-17 iunie 2014, la Cinemateca Union (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) și la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), vor avea loc Zilele Avram Goldfaden. Programul cuprinde proiecții de filme artistice și documentare (Moștenirea lui Goldfaden, Nu te teme, Jakob!, Și s-au dus ca vântul și Căutându-l pe Schwartz, regizate de Radu Gabrea, Uvertura Gloriei de Max Nossek și Mamele de Joseph Green și Konrad Tom), precum și recitaluri susținute de Hakeshet Klezmer Band din Oradea și Bucharest Klezmer Band. Evenimentul este organizat de ICR, cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română, în parteneriat cu Mediaș Central European Film Festival (MECEFF), Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Federația Comunităților Evreiești.
Zilele Avram Goldfaden fac parte din seria de întâlniri Diagonale, lansată de Institutul Cultural Român din dorința de a dezvolta un dialog despre multiculturalitate și pluralism.

Avram Goldfaden (1840 – 1908), poet, dramaturg, regizor și actor de limba idiș si ebraică,  este considerat părintele teatrului evreiesc modern. Originar din Galiția, a fondat în 1876, la Iași, primul teatru idiș din lume. Trupa de actori evrei condusă de Avram Goldfaden aduna un public numeros la fiecare reprezentaţie, și datorită „jocului excelent al actorilor“ (după cum scria Mihai Eminescu în Curierul de Iaşi). La începutul iernii, Trupa Goldfaden a părăsit România, pornind într-un turneu prin Europa şi stabilindu-se în cele din urmă în America. Acolo, Avram Goldfaden, numit de New York Times un „Shakespeare al evreilor“, întemeietor al musicalului american, a cunoscut un mare succes. În 1908, la înmormântarea sa au fost prezente 75.000 de persoane, circulaţia pe străzile New-York-ului fiind oprită.

Program detaliat:
14 iunie 2014, Cinemateca Union
19:30 – Moștenirea lui Goldfaden (2004), regia: Radu Gabrea
20:30 – Hakeshet Klezmer Band (Oradea)

15 iunie 2014, Cinemateca Union   
18:00 – Uvertura Gloriei (1940), Max Nossek
20:00 – Nu te teme, Jakob! (1981), Radu Gabrea       

16 iunie 2014,     Cinemateca Union
18:00 – Mamele (1940), Joseph Green & Konrad Tom
20:00 – Și s-au dus ca vântul (2010), Radu Gabrea

17 iunie 2014, Institutul Cultural Român
18:00 – Căutându-l pe Schwartz (2008), Radu Gabrea
19:30 – Bucharest Klezmer Band

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Formatia Hakeshet Klezmer Band Oradea, înființată în 2006, îi are în componență pe Bogdan Bodis Adam (pian, orgă), Nicolae Levi (vioară), Varga Imre (clarinet), Ilie Pop (trombon), Boros-Konrad Petru (contrabas) și Iosif Trendler (percuție). A susținut numeroase concerte, la festivaluri importante și în spații prestigioase, atât în țară (Sibiu, Sighișoara, Brașov, Cluj, Timișoara, Mediaș ș.a.) cât și în străinătate (Haifa, Naharia și Tsfat în Israel; Festivalul KLEZFIESTA de la Buenos Aires, în Argentina; la Debrecen, Ungaria).

Bucharest Klezmer Band, formaţia de klezmer a Comunității Evreilor București, a avut prima apariție publică la Festivalul „Shalom Shana Tova“, în septembrie 2013, iar în scurt timp au urmat concerte pe scene importante din ţară, cu un repertoriu compus din melodii și potpuriuri cunoscute, atât din patrimoniul cultural local cât și din cel israelian. Alături de dirijorul Bogdan Lifșin (pian, acordeon), din formație fac parte Rodica Doija (vioară), Sergiu Marin (violoncel), Sorin Dobrotă (clarinet), Cristian Dragomir (percuție), Carmen Iovițu (vocal) și Mihaela Cuniță (vocal).
www.icr.ro

Programul filmelor care ruleaza la Cinema "Unirea" în perioada 12-19 iunie 2014


http://static.cinemagia.ro/img/db/movie/59/03/36/bucuresti-unde-esti-624178l.jpg

ORA 14 - ”BUCURESTI - UNDE EȘTI?” - film documentar realizat în regia lui Vlad Petri.
După 23 de ani de la Revoluţie oamenii se întorc în stradă, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pentru o perioadă de 1 an, de la primele zile ale protestelor până în zilele Referendumului pentru demiterea preşedintelui. Acesta nu e un film didactic despre un fenomen politic, e o analiză a străzii pornind de la poveştile oamenilor, de la revendicările, dorinţele şi viziunile lor despre democraţie.

luni, 9 iunie 2014

Festivalul interactiv „Amintiri din copilărie”, 13-15 iunie 2014

Între 13 şi 15 iunie, Teatrul Ion Creangă vă invită la prima ediţie a Festivalului interactiv pentru întreaga familie „Amintiri din copilărie”, pentru un sfârşit de săptămână plin la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi o spectaculoasă Paradă a teatrelor pentru copii.
Festivalul interactiv „Amintiri din copilărie” a fost creat din dorinţa de a aduce toată familia împreună, pentru a se bucura de poveştile captivante desfăşurate atât pe scenă – în Studioul Horia Bernea, care va găzdui spectacole de teatru pentru copii, cât şi în afara acesteia, în spaţii mai puţin convenţionale. Astfel, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, atelierele de creativitate şi spectacolele interactive vă vor provoca să intraţi în joc, iar la Piaţa ţărănească & Meşter(eşti)!, numeroase produse tradiţionale vor putea fi admirate şi gustate, în timp ce meşteşugarii invitaţi vor susţine tot soiul de demonstraţii şi ateliere dedicate celor mici. Totodată, veţi putea lua parte la workshop-uri de teatru şi asculta poveşti în lectura interactivă a unora dintre cei mai iubiţi actori ai teatrului pentru oameni mari, chiar pe băncuţele de la Şcoala Satului, din incinta Muzeului.
Vineri, 13 iunie şi sâmbătă, 14 iunie, în parcurile Bucureştilor se vor juca unele dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei. Piticii săltăreţi şi adulţii nostalgici pot intra în echipa Teatrului şi ne pot ajuta să câştigăm la Şotron, Ţările, Leapşa, Raţele şi Vânătorii sau Ţară, ţară, vrem ostaşi. Zbenguiala va avea loc în parcurile Herăstrău, Cişmigiu şi Kiseleff, dimineaţa şi seara.
Duminică, 15 iunie, veţi putea pleca în călătorie alături de cele mai simpatice personaje în prima Paradă a teatrelor pentru copii. De la ora 11.00, pe Şoseaua Kiseleff, zânele cele bune şi prinţii cei galanţi vor coborî de pe scenă şi se vor plimba alături de trupe ale teatrelor şi companiilor independente de teatru, cluburi pentru copii, membri ai grădiniţelor şi ai organizaţiilor non-guvernamentale. Parada va pleca de la Strada Docenţilor spre Piaţa Victoriei şi va fi însoţită de Fanfara Jandarmeriei Române, care va interpreta cele mai cunoscute marşuri militare. Vremurile de altă dată se vor întoarce în Micul Paris: vă veţi putea plimba alături de conţi, ducese şi marchizi şi veţi putea admira trăsurile lor de epocă. Pe tot traseul, clovni, statui vivante şi mimi vor transforma o dimineaţă obişnuită într-o sărbătoare, iar la standul de pictură pe faţă, toţi copiii se vor putea transforma în personaje fabuloase.
La finalul paradei, trupele invitate vor susţine demonstraţii live de dans şi percuţie, în timp ce iubitorilor de muzică clasică le propunem o lecţie deschisă susţinută în aer liber, pe esplanada Muzeului, de către Orchestra Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian”. Totodată, publicul va putea cunoaşte grupurile participante la Paradă, asistând la atelierele gratuite pe care acestea le vor susţine în încheierea evenimentului, pe spaţiile special amenajate în vecinătatea Muzeului Ţăranului Român.

Pentru mai multe informaţii despre prima ediţie a Festivalului interactiv „Amintiri din Copilărie” puteți accesa website-ul www.teatrulioncreanga.ro, secţiunea Noutăţi şi Program, dar şi pagina Facebook.com/TeatrulIonCreanga.

Bucureşti – orașul desfrâului, la Clubul Țăranului

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în colaborare cu Fundaţia Orient Expres, vă invită miercuri, 11 iunie 2014, ora 18.00, la Clubul Ţăranului, la o nouă întâlnire din Serile Bucureşti Strict Secret. Tema în dezbatere este Bucureşti – orașul desfrâului, invitați fiind Emil Berdeli, Lavinia Betea, Adrian Cioroianu, Miruna Munteanu, Andrei Muraru, Adrian Niculescu, Ovidiu Şimonca, Liviu Tofan și Dinu Zamfirescu. Moderator va fi Stelian Tănase.