sâmbătă, 18 mai 2019

Despre „Cuvânt”... în SNV


Asociația culturală Vis de Artist a organizat vineri, 17 mai, la Botoșani, manifestarea „Cuvânt – O călătorie cu sens”. Activitatea a fost coordonată de Florentina Toniță, poet, scriitor, muzeograf și jurnalist.

În cadrul întâlnirii cu cei prezenți, Florentina și-a propus să treacă prin mai multe stări cuvintele, pornind de la comunicarea în familie, la informație, proză, poem. Cei 12 participanți, copii și adulți, au interacționat și au creat povești, urmând indicațiile coordonatorului. Starea de bine s-a instalat imediat, evenimentul urmărind dezvoltarea personală a celor prezenți, precum și dezvoltarea anumitor competențe: interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea în sine, responsabilitatea, capacitatea de a rezolva probleme practice, subliniind educația prin acțiune.

„Este a 11-a participare a ONG-ului la Săptămâna Națională a Voluntariatului, proiect inițiat de Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și aflat la a 18-a ediție. În 2019 am optat pentru organizarea unui eveniment care promovează educația de calitate prin nonformal”, a menționat Cătălina Constantinovici, președintele Asociației culturale Vis de Artist.

 SNV (Săptămâna Națională a Voluntariatului) este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor.






vineri, 17 mai 2019

EBRU, cu Florentina Toniță


Finalul de săptămână a adus bucurii în sufletele iubitorilor de artă și frumos prezenți la Atelierul de pictură pe apă organizat de Asociația culturală Vis de Artist. 
După o scurtă introducere în EBRU, Florentina Toniță, coordonatoarea atelierului, a modificat cu bagheta magică structura apei și culorile în așa fel încât acestea nu se amestecau.
„Pictura pe apă – Ebru sau Suminagashi – este o joacă deopotrivă pentru copii și părinți. După trei, patru ani de lucru cu această tehnică, am observat cum reacțiile copiilor - mai ales ale copiilor! - diferă mult de la un grup la altul. La Vis de Artist am avut bucuria de a descoperi o altă percepție asupra actului creativ, o percepție mult mai aplicată. De pildă, cei mici au spus de mai multe ori că și-ar dori să aibă posibilitatea de a lucra și la școală în această tehnică. Motivul invocat se înscrie într-o logică a bunului simț... artistic: nu toți suntem talentați la desen, dar aici simt că pot și eu, fără teama de eșec, să lucrez în culoare, să creez formă, contur, linii. Într-o lume atât de agitată și provocatoare, tehnica Ebru „liniștește apele”, calmează trăirea interioară, oferind copilului sau adultului răgazul să se regăsească, să petreacă cele câteva minute într-o armonie interioară ale cărei beneficii nu vor întârzia să apară. Mulțumesc, Vis de Artist, pentru o împreună-experiență, pentru un schimb de bucurie care s-a lipit de suflet!”, a menționat Florentina Toniță.
Motivați de inspirația de moment, participanții, copii și mămici, au realizat individual sau împreună micile lor creații. Întrucât a fost o experiență nouă pentru toți cei prezenți, atelierul s-a constituit într-un adevărat experiment în care muzica a avut un rol dominant, fiind însoțită de fascinație, nou și creativitate.
„Atelierul de pictură a fost una dintre cele mai bune experiențe pe care le-am avut vreodată. Am putut să învăț lucruri noi și, de asemenea, să petrec timp cu prietenii mei și să mă relaxez”, a spus Marina Barnea, care a creat o lucrare alături de mama ei.




luni, 4 martie 2019

Bucurie de vis

O poveste cât un vis. Sau un vis-poveste. O bucurie de vis.
Greu de descris în câteva cuvinte atmosfera creată la Botoșani prin proiectul „Poveste pentru tine”. Copii și adulți, pasionați de muzică și teatru, s-au reunit pentru a dărui bucurii. Și au ales o zi de duminică. Pentru că atunci e timpul poveștilor.
„Poveste pentru tine” a însemnat pentru cei prezenți o călătorie muzicală, în care și-au făcut simțită prezența destine fericite, hărăzite sau neîmplinite, aflate într-o căutare permanentă - un concept realizat prin implicarea lui Dan Helciug, a Lidiei Uja și a subsemnatei.
Proiectul a inclus momente de educație muzicală și teatrală îmbinate cu o scurtă istorie a muzicii realizată de către Dan Helciug.


Parafrazând un proverb evreiesc, care spune că „Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus”, cei mici au pornit la drum. Și, în căutarea poveștilor, s-au întâlnit cu Zâna cojilor de portocale, fetița răsfățată, artista ghinionistă, țiganca, fata mamei, dar și cu… însuși Dan Helciug. Fiecare personaj a creat trăiri diferite într-atât de mult, încât cei mici s-au gândit că într-o lume plină de povești, interesantă ar fi una despre adevăr. Și au găsit-o la… Dan Helciug, care s-a destăinuit: „Adevărul mă neliniștește prin claritate, iar lipsa lui mă relaxează prin dulcea incertitudine. Nu vreau să știu niciun adevăr. Mai bine îl inventez și îi dau drumul prin lume să plutească ca un zmeu strălucitor. Poate îl prinzi tu și ai să fii convins că este purul adevăr, ceea ce ai în mâini. Eu în locul tău, i-aș da drumul...". 


Poveștile au fost croite pe o pânză muzicală în care s-a reflectat „Melcul”, „Balerinii” au creat atmosfera potrivită pentru a ne putea imagina un „Menuet” ce a dat start primăverii prin „Goodbye to winter”, iar conexiunea directă cu publicul s-a realizat prin metodele moderne de educație de specialitate, utilizându-se instrumente și mișcări corporale în timpul cântuluiÎn centrul universului muzical creat s-a creionat imaginea mamei, după efectuarea gamelor și a arpegiilor. 


Inimile au fost dezmorțite prin apariția țigăncii și s-au reunit, după bucuria mărțișoarelor primite, pentru a cânta alături de invitat „Love of my life”. 
 

În această lume a personajelor… fiecare spectator a avut puterea de a alege. Aflându-se și în această ipostază, Dan Helciug s-a prezentat, așa cum e: carismatic, generos, pasionat, dezvăluindu-și fațetele de actor, cântăreț, compozitor și textier. 


Cu toate aceste atuuri, apelând la chitară, dar și la caval – pentru exemplificări, artistul a prezentat o scurtă istorie a muzicii, punctând momentele importante, a abordat mai multe genuri muzicale, și a finalizat, cum altfel?!, cu his Queen tribute, cântând, alături de toți participanții și spectatorii animați, „We will rock you”.

Un eveniment care, pentru noi, a durat cât o clipă s-a concretizat pentru a dărui bucurii celor prezenți. Dincolo de cele spuse și nespuse, cântate sau improvizate, văzute sau nevăzute, proiectul a fost croit cu sens, pentru a dezvolta imaginația tuturor celor prezenți și a fost posibil datorită artistului invitat, care ne-a oferit o poveste adevărată… cât un vis. Vis de Artist. MULȚUMIM, Dan Helciug, ești un om minunat!


Cătălina Constantinovici




miercuri, 27 februarie 2019

„Poveste pentru tine”, cu Dan Helciug și Vis de Artist


Asociația culturală Vis de Artist organizează duminică, 3 martie, în sala „Enescu” de la Rapsodia City Center Botoșani, manifestarea intitulată „Poveste pentru tine”.
Proiectul este susținut de dăruirea celor implicați - Dan Helciug, Lidia Uja, Cătălina Constantinovici - și prezintă povești pe care le poți alege sau în care te poți regăsi, o călătorie pe care o poți simți aproape de tine sau în care ești invitat. Și pentru că e un tărâm al poveștilor respectăm, la fel ca întotdeauna, efortul, dreptul la imagine al participanților și al invitatului: în timpul evenimentului, folosirea aparatelor de filmat este interzisă.

Intrarea este liberă, accesul în sală se va face în limita locurilor disponibile, începând cu ora 11.55.
Parteneri media: Monitorul de Botoșani, stiri.Botosani.ro, Radio FIX – emisiunea Visuri în La Major.