marți, 8 iulie 2014

Dialog ”la poarta raiului”, cu Nicoleta Nicorici

În perioada 10-20 iulie 2014, Nicoleta Nicorici vă invită să purtați un dialog la Poarta Raiului, în Sala Acvariu la Muzeul Național al Țăranului Român.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 10 iulie, la ora 18.00. În deschidere ne va încânta cu glasul privighetorilor din grădina paradisului, artista Maria Răducanu.
Nicoleta Nicorici absolvă în 2013 Universitatea Națională de Arte din București, secția pictură, în clasa profesorilor Ion Anghel și Marian Maria Magath. Experimentează o interesantă abordare artistică inspirată de arta naivă românească și, mai cu seamă, cea provenind din tradiția picturii icoanelor pe sticlă. Lucrările sale participă la expoziții internaționale dedicate tematicii patrimoniului imaterial și în 2013 ia diploma Asociației Art&Heritage pentru lucrările Pe urmele Sfântului Nicolae expuse în Expoziția Internațională din Gallipoli, Lecce. În 2014, are prima expoziție personală „Lângă Poarta Raiului”, la Muzeul Obiceiurilor și Tradițiilor Populare din Bucovina, Gura Humorului. În prezent, Nicoleta pregătește o serie de lucrări dedicate reinterpretării artistice a unor subiecte inedite din pictura murală bisericească medievală.
Pictura Nicoletei Nicorici este un manifest simbolic adresat unei societăți secularizate. Simbolismul picturii sale este plin de metafore rafinate, de o profundă sensibilitate tăcută și cuminte, inspirată de pictura pe sticlă și din arta naivă românească. Fiecare tablou este o confesiune situată într-un spațiu în care chenarul ce încadrează lucrarea, Poarta alegorică a Raiului, delimitează spațiul sacru de cel profan. Acest dialog al artistului cu propriile frământări, întâmplat la poarta Raiului, vorbește lumii despre ierarhia simbolurilor uitate sau pierdute, regăsite și transpuse în imagini grăitoare de pată și culoare, lumină și umbră. Întâlnim în acest periplu Pomul Cunoașterii Binelui și Răului, Arca lui Noe, Pogorârea Luminii pe Muntele Tabor. Simbolurile sunt redate într-o așa manieră încât nu inspiră certitudini, sunt întrebătoare, vorbesc!
http://muzeultaranuluiroman.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.