marți, 29 aprilie 2014

Festivalul Filmului European - 9-15 mai București, 16-18 mai Tîrgu Mureș

Festivalul Filmului European are loc anul acesta în perioada 9-15 mai la Bucureşti şi 16-18 mai la Tîrgu Mureş. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare și de animație, de lungmetraj și scurtmetraj) din 25 de ţări.
Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvire Popesco, iar cele din Tîrgu Mureş la cinematograful Arta.
Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajul Colivia şi lungmetrajele Pescuit sportiv şi Din dragoste cu cele mai bune intenţii.
Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziții combină elemente clasice și de jazz cu teme și sound-uri populare balcanice. Concertul va avea loc în seara zilei de 8 mai în grădina Institutului Cultural Român şi este organizat împreună cu Fundația Culturală Greacă.
La Seara de gală a Festivalului, care va avea loc vineri, 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul Miss Violența (Grecia, 2013) în prezența regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prăbuşiri – a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
În program se regăsesc numeroase producții care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu precum Cannes, Veneția, Rotterdam, Sundance, Karlovy Vary.
Selecția festivalului include, de asemenea, două documentare românești: București, unde ești?, regia Vlad Petri (inclus în competiția Festivalului de Film de la Rotterdam și de la TIFF), respectiv Cântece pentru un muzeu, regia Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop), coproducția La limita de jos  a cerului (România – Moldova), regia Igor Cobileanski, o selecție cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum și o secțiune de filme scurte realizate de studenții de la U.N.A.T.C..
Mai multe informații despre programul FFE se găsesc pe www.ffe.ro și pe www.facebook.com/ffeRomania.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociația K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.