luni, 20 iulie 2015

”Pace vouă”, la Galeriile de Artă ”Ştefan Luchian” Botoşani



Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 17-31 iulie 2015, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia personală de pictură cu tematică religioasă PACE VOUĂ a profesorului de desen Cicerone COJOCARU.
Născut la 2 aprilie 1932 la Vereşti, judeţul Suceava, ca fiu al preotului Gheorghe Cojocaru, Cicerone Cojocaru a urmat cursurile Seminarului ,,Veniamin Costache” din Iaşi, până în 1947, când s-au desfiinţat Seminariile, continuându-şi studiile mediii la Şcoala Normală de la Şendriceni - Dorohoi.
«Datorită ,,originii nesănătoase” (fiu de preot), Cicerone Cojocaru nu s-a putut înscrie la facultate la terminarea Şcolii Normale şi a funcţionat ca învăţător în satul  şi comuna Hânţeşti, judeţul Suceava. După trei ani şi două luni de armată, ca ,,ostaş miner” în Detaşamentul de muncă carboniferă Vulcan-Hunedoara, acesta revine la catedră, ca învăţător la Roma, Coşula şi Bursuceni (Suceava) şi, după 10 ani de interdicţie va avea dreptul de a da examen de admitere la facultate», menționează Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf la Secţia de Artă şi Etnografie a Muzeului Județean Botoșani
 Admis cu bursă, Cicerone Cojocaru a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi în 1964, fiind  repartizat ca profesor de desen la Liceul nr. 3 ,,Vasile Pârvan” din Bacău, iar din 1969 deţine şi funcţia de inspector de specialitate (de desen şi muzică), menţinându-şi jumătate de catedră de desen pentru a fi cât mai aproape de pasiunea sa şi de elevi.
În această perioadă Cicerone Cojocaru a organizat în cadrul Sindicatului Învăţământ Expoziţia de artă plastică a profesorilor de desen din judeţul Bacău, face parte dintre membrii fondatori ai Societăţii Profesorilor de Desen din România – fiind şi vicepreşedinte al acestei societăţi, Filiala Bacău.
Bun pedagog, a pregătit elevii talentaţi în cadrul Cercului de pictură, cinci dintre aceşti copii devenind apoi studenţi ai Academiei Naţionale de Arte ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Alături de elevii săi, a fost invitat în anul 1971 în tabere de pictură de către profesorii bulgari la Caliacra şi Silistra (Bulgaria).
De asemenea, la şcoala din comuna Roma-Botoşani a predat şi muzică, unul dintre elevii care îl evocă în această postură fiind Virgil Popa, dirijorul Orchestrei Internaţionale din Madrid.
A participat la expoziţii colective şi a deschis trei expoziții personale de pictură (1967 - 1975), are lucrări  în colecții particulare în Franţa, Italia şi Spania.
Atras de pictura bisericească a participat, mai ales după pensionare, din 1990, la pictarea câtorva lăcaşe de cult din judeţul Botoşani şi din zona Moldovei şi a realizat numeroase icoane dăruite bisericilor pe care le-a frecventat, expoziţia PACE VOUĂ reunind aproximativ 100 de fotocopii ale icoanelor pictate de profesorul Cicerone Cojocaru.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 21 iulie 2015, la ora 16, iar programul de vizitare este  zilnic, între 9 și 17.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.