joi, 20 noiembrie 2014

Conferințele TNB cu av. Gheorghe Piperea

Duminică 23 noiembrie, ora 11.00, la Sala Atelier a TNB, Avocatul Gheorghe Piperea revine la Conferințele TNB cu tema Curcanul și Consumatorul fericit.
Curcanul fericit este o pildă a unui autor americano-libanez, Nassim Nicholas Taleb, dintr-o carte a sa din 2010, Lebăda Neagră (Editura Cartea Veche, 2010).
Câtă vreme curcanul are grăunțe, este fericit şi suveran în ograda proprietarului. Numai că, de Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), americanii au prostul obicei de a consuma curcan. Curcanul nostru fericit nu știe ce i se pregătește și, de aceea, nu vede niciun motiv de a înceta să fie fericit – în definitiv, de nenumărate zile, de fiecare dată, grăunțele vin cu regularitate. Este cert, însă, că bietul curcan neștiutor va fi mâncat.
Pilda e bună pentru consumatorul care s-a împrumutat pentru a consuma. Şi el este fericit cât consumă, chiar dacă, la fel ca acel curcan, se mișcă „liber” în ograda obligațiilor faţă de creditor. Până când se întâmplă ca obligațiile să nu mai poată fi plătite. Şi atunci, ca şi curcanul, consumatorul are soarta pecetluită. „Fericirea” de a consuma este înlocuită cu angoasa tragică a supra-îndatorării care, la final, îl va arunca pe consumator în stradă, alături de familia sa.
Stoicii și creștinii timpurii își fixau ca principiu eliberarea de datorii. Cel ce nu datorează nimic, este fericit (felix qui nihil debet), așa susțineau stoicii cum ar fi Seneca. Trebuie să vă nașteți din nou – așa scrie în Evanghelia după Ioan.
În lumea de azi, însă, a nu avea nicio datorie este imposibil. Și, de altfel, angoasant. Ceea ce este însă posibil, într-o lume a secolului XXI, este o eliberare parțială de datorii, pentru a primi a doua șansă – a fresh new start, cum zic americanii. Ceea ce este obligatoriu este ca dreptul omului la viaţă şi la demnitate să fie respectat. Spre exemplu, locuința familială este considerată de CEDO și de CJUE cvasi-inexpugnabilă, ca un castel.

http://www.tnb.ro/ro
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.