duminică, 9 noiembrie 2014

ZIUA ARMISTITIULUI PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

ZIUA ARMISTITIULUI PRIMULUI RAZBOI MONDIAL
10-11 noiembrie 2014
http://www.institutfrancais.ro/ 
Ceremonii militare, expozitie documentara, prezentare de carte, proiectie de film
Parteneri ai evenimentului:
Primaria Iasi, Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt”, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Municipala din Dinan, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – Filiala Iasi a Academiei Romane, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Asociatia Cultul Eroilor din Iasi, Editura Polirom, Asociatia ALECART
PROGRAMUL, PE SCURT:
LUNI, 10 NOIEMBRIE 2014
• 10.00 (Cavoul militar francez, Cimitirul Eternitatea): Depunere de coroane
• 11.00 (strada Agatha Barsescu, in spatele Teatrului National): Depunere de coroane la bustul Generalului Berthelot
• 12.00 (Institutul Francez Iasi): Vernisajul expozitiei bilingve „Omagiu Capitanului Conan”
Expozitia va fi prezentata de catre locotenentul-colonel Christophe Midan, atasat al Apararii, Ambasada Frantei la Bucuresti
Evenimentul va fi urmat de un „vin d'honneur”.

MARTI, 11 NOIEMBRIE 2014
• 16.30 (Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi): Proiectia filmului Capitanul Conan de Bertrand Tavernier, realizat in 1996 (film subtitrat in limba romana).
• 18.30 (Galeria Fondane, Institutul Francez Iasi): Dezbatere asupra filmului si prezentarea traducerii in limba romana a romanului Capitaine Conan de Roger Vercel (Premiul Goncourt in 1934; Capitanul Conan, Polirom, 2014, trad. Laurentiu Zoicas).

Institutul Francez din Romania – Iasi, in parteneriat cu Misiunea Militara a Ambasadei Frantei in Romania, Primaria Iasi, Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt”, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Municipala din Dinan, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – Filiala Iasi a Academiei Romane, Facultatea de Istorie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Asociatia Cultul Eroilor din Iasi, Editura Polirom si Asociatia ALECART organizeaza in zilele de 10 si 11 noiembrie 2014 o serie de evenimente cu ocazia Zilei Armistitiului Primului Razboi Mondial (11 noiembrie 1918).
Primele evenimente ale programului vor avea un caracter militar, constand in depuneri de coroane la cavoul militar francez de la cimitirul Eternitatea din Iasi si la bustul Generalului Henri Mathias Berthelot, comandantul misiunii militare franceze din Romania in timpul Primului Razboi Mondial. Cele doua evenimente vor continua cu vernisajul unei expozitii documentare realizata de catre Institutul Francez din Romania, Arhivele Nationale ale Romaniei si Biblioteca Municipala din Dinan cu ocazia comemorarii centenarului declansarii Primului Razboi Mondial. Organizatorii si-au propus sa se asocieze pentru a aduce un omagiu unei carti emblematice, care ilustraza prima conflagratie mondiala: Capitanul Conan, romanul scriitorului Roger Vercel. Aceasta intreprindere beneficiaza de sustinerea misiunii Centenarului.
Alaturi de Dominique Fernandez sau Paul Morand, Roger Vercel este unul dintre putinii autorii francezi care au scris despre Romania. Vercel este trimis in 1918 pe Frontul din Rasarit. A fost insarcinat cu propaganda, apoi numit judecator de instructie pe langa politia judiciara a Armatei. Aceasta experienta sta la baza a trei dintre romanele sale – Parintele nostru, Traian (1930), Capitanul Conan (1934) si Lena (1936) – opere care evoca ciudata pace care a urmat armistitiului cu Bulgaria, din 30 septembrie 1918, si care ia sfarsit in 1919, data la care Armata din Rasarit este, in sfarsit, demobilizata. Romanul Capitanul Conan prezinta istoria soldatilor francezi care au ramas mobilizati cu scopul de a continua razboiul impotriva rusilor. Incartiruiti la Bucuresti, acestia intampina dificultati in a respecta legile vietii civile. Prin acest roman, Roger Vercel ne prezinta aspecte inedite ale raporturilor care au avut loc intre romanii recent eliberati de sub ocupatie germana si soldatii francezi privati de posibilitatea de a se intoarce in tara de origine. Romanul Capitanul Conan a fost laureat cu Premiul Goncourt in 1934.
Expozitia documentara „Omagiu Capitanului Conan” ne introduce in atmosfera Bucurestiului lui Roger Vercel, cel al anilor 1918-1919, datorita descrierilor autorului si pretioasei documentari obtinuta prin consultarea colectiilor Arhivelor Nationale ale Romaniei. Expozitia prezinta de asemenea istoria romanului, de la scriere la transpunerea sa cinematografica, in 1996, de catre regizorul Bertrand Tavernier, folosindu-se de arhivele Bibliotecii Municipale din Dinan (Franta).

Programul celei de-a doua zile, marti, 11 noiembrie – ziua insasi a Armistitiului Primului Razboi Mondial – reprezinta o prelungire a primei zile a evenimentului, punandu-se accent de data aceasta pe traducerea in limba romana a cartii lui Roger Vercel si pe filmul realizat de catre Bernard Tavernier, avand acelasi subiect.
Cineast, regizor si producator francez, Tavernier a realizat mai multe filme care au ca subiect Marele Razboi, printre care Capitanul Conan, cu Philippe Torreton in rolul principal, prezentat pe marile ecrane in 1996.
Adaptat dupa romanul omonim al lui Roger Vercel, filmul prezinta destinul unui detasament de cercetare comandat de locotenentul, apoi capitanul Conan. Pentru acest film, Tavernier a obtinut premiul César pentru cea mai buna regie.
Recenta publicare in traducere romana a romanului lui Vercel (tradus de catre Laurentiu Zoicas la Editura Polirom) va face obiectul unei dezbateri care va fi organizata in parteneriat cu Editura Polirom si Asociatia ALECART, eveniment care va inchide seria dedicata centenarului inceputului primei conflagratii mondiale. 

http://www.institutfrancais.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.