marți, 18 februarie 2014

”Povestea porumbelului uriaș Dodo” la Muzeul Antipa

Duminică, 23 februarie 2014, de la ora 11.00, la Muzeul Antipa va avea loc conferința ”Povestea porumbelului uriaș Dodo”, prezentată de dr. Angela Petrescu.
Pasărea dodo este cunoscută din „Alice în Ţara Minunilor”de Lewis Carol. După numele ştiinţific dodo este cunoscut ca Raphus cucullatus sau, după o denumirea şi mai veche, ca Didus ineptus. Era un porumbel uriaş, terestru, greoi, cu penaj de culoare cenuşie, aripi atrofiate, coadă albă şi avea un cioc enorm.
A fost răspândit în Insula Mauritius, din Oceanul Indian, situată la est de Madagascar. Tot ceea ce se ştie despre această pasăre astăzi se bazează pe descrierile din jurnalele navigatorilor care au vizitat Insula Mauritius în secolul al XVI-lea şi al XVII-lea. El a dispărut înainte să fie cunoscut.
Zoologii vremii l-au descris confuz considerându-l struţ. Ulterior el a fost încadarat în grupul porumbeilor, ordinul Columbiformes, care cuprinde peste 300 de specii, răspândite peste tot în lume, cu excepţia pustiului Sahara, Arctica şi Antarctica. Vă invităm aşadar să asculţi povestea tristă a dispariţiei porumbelului uriaş dodo şi altor porumbei actuali tereştrii ameninţaţi cu dispariţia.
Conferința se va desfășura în Sala Multimedia a Muzeului. Accesul publicului în sală se face în intervalul 10.45 – 11.00, pe baza biletului de vizitare a Muzeului. Conferința face parte din ciclul de articole și conferințe din cadrul proiectului ”Istoria lumii vii în 10 exponate”.
Proiectul este realizat de către Muzeul „Antipa” și revista educațională Terra Magazin ce își propune să prezinte elevilor și publicului larg cele mai importante 10 piese din expunerea permanentă a Muzeului.
http://www.antipa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.