vineri, 20 decembrie 2013

Muzeul Ţăranului Român & Muzeul Satului

Posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului a adus în prim plan reacţiile personalităţilor din sfera culturală, conform www.adevarul.ro.
 - „Mi se pare de necrezut ca o minte normală să producă o asemenea idee. E o probă îngrijorătoare de iresponsabilitate, ignoranţă, tembelism. Dacă aşa ceva se poate întâmpla, sau măcar gândi, înseamnă că nu mai există, în România, bună cuviinţă, reguli minimale, interes real pentru onorabilitatea ţării. Mi se face pur şi simplu frică. Credeam, naiv, că guvernul are alte priorităţi: Sănătatea, Învăţămîntul, Autostrăzile, Investiţiile străine, salariile, pensiile etc. M-am înşelat. Doamna Plumb şi domnul Ponta au insomnii cu privire la Muzeul Ţăranului Român. Le sugerez şi alte isprăvi: să comasăm Camera Deputaţilor cu Senatul, sau Ministerul de Interne cu cel de Externe, că tot România e. Sau poate Agricultura cu Academia, Învăţământul cu Irigraţiile, ş.a.m.d.”. (Andrei Pleşu)
- „Muzeul Ţăranului a fost opera a doi oameni luminaţi: a unui ministru al culturii (Andrei Pleşu), care a avut ideea şi a găsit omul potrivit pentru ea; şi a unui artist cu viziune mare (Horia Bernea), care, prin muzeul acesta, a integrat satul românesc în valorile civilizaţiei mediteraneene, aşezând astfel europenitatea noastră pe o tradiţie milenară. Din clipa în care Pleşu n-a mai fost ministru, iar Bernea a dispărut, Muzeul a intrat într-o lentă agonie. Pentru a reveni la viaţă, ar fi avut nevoie de guverne cu vocaţia redresării. A avut însă parte, iată, de unul specializat în lovituri fatale. Avem sub ochi, în mic, un exemplu pentru felul în care românii ratează în mod sistematic continuitatea. Se pare că suntem incapabili să ne încropim o istorie şi un destin“. (Gabriel Liiceanu)
- „Este un atentat la identitatea naţională. În momentul în care iei o astfel de decizie, dovedeşti mai multe lucruri: în primul rând, că nu ai fost niciodată într-unul din cele două muzee, în al doilea rând, că nu ai habar de istoria acestei ţări. Miza este simbolică – suntem o naţie de ţărani, iar figura ţăranului este simbolul identităţii române. Ne place, nu ne place, asta suntem. Cele două muzee, împreună, sunt simbolul acestei culturi naţionale. Unul e trupul şi celălalt e sufletul naţiunii, pentru că sunt ireductibile unul la altul. E ca şi cum am lua statuia lui Mihai Viteazul şi statuia lui Caragiale şi am face un simbol naţional cu Caragiale pe cal, o struţo-cămilă care nu mai înseamnă nimic. Nu se poate. Dacă această decizie nu afectează buzunarul românilor, afectează totuşi demnitatea multora dintre noi, iar aceasta doare mai mult decât buzunarul“. (Vintilă Mihăilescu)
- „Orice atingere adusă patrimoniului naţional mă afectează în primul rând ca om. Aceste instituţii ne reprezintă, compun identitatea noastră. Indiferent dacă se întâmplă sau nu, numai faptul că gândul ăsta s-a născut în mintea cuiva e rău. Sunt lucruri în ţara asta care nu pot fi atinse. La momentul actual, totul se închină în faţa banului. Absolut orice gest suceptibil de a aduce un beneficiu financiar trece pe prima poziţie. Tot ceea ce este legat de alte valori, care nu au o legătură directă cu beneficiul financiar, e dat la o parte“. (Cristi Puiu)
După ce s-a discutat despre posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, reacţiile personalităţilor din sfera culturală nu au întârziat să apară.

Citeste mai mult: adev.ro/my0eal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.