luni, 23 decembrie 2013

”Podoabe din trecut: Paftale și bijuterii din colecțiile MNAR”




Muzeul Național de Artă al României găzduiește din18 decembrie 2013, expoziția ”Podoabe din trecut: Paftale și bijuterii din colecțiile MNAR”, deschisă în Rotonda sălii Auditorium (intrarea din strada Știrbei Vodă nr. 1-3, București). Organizatoarea expoziției este Carmen Tănăsoiu, specialist în cadrul secției de Artă Veche Românească.
Expoziția ”Podoabe din trecut: Paftale și bijuterii din colecțiile MNAR” aduce în atenția publicului o selecție de aproximativ 80 de piese din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României care datează din secolele XVIII – XIX. Sunt incluse obiecte din argint, uneori aurite, lucrate într-o diversitate de tehnici: turnare, ciocănire, ajurare, filigran. Acestea provin din ateliere grecești, bulgărești, cipriote, turcești și românești. Paftalele sunt decorate cu sidef, perle, coral, sticlă de diferite culori, pietre prețioase în monturi aplicate sau sunt lucrate în tehnica emailului policrom. De cele mai multe ori au fost folosite simultan tehnici diferite de execuție și ornamentare, pentru a oferi ritmicitate motivelor decorative.
Paftalele au devenit un accesoriu vestimentar obișnuit în Țările Române în perioada domniilor fanariote, caracterizată prin influența sporită a culturii grecești. Bărbații purtau șalvari și papuci cu vârful răsucit, iar moda feminină includea rochii cu cingători viu colorate și multe bijuterii. Ca tipologie, obiectelor de uz cotidian li se alătură cele destinate ținutelor de Curte, de nuntă și de sărbătoare.
Odată cu epoca de tranziție a societății românești de la modelul greco-oriental către modernitatea occidentală, formele și motivele decorative de tradiție post-bizantină și orientală au fost abandonate în favoarea repertoriului baroc sau Biedermeier, iar schimbarea a fost asumată în special de elita intelectuală.
Între anii 1840 și 1870, purtarea paftalelor a devenit desuetă, moda feminină adoptând în totalitate croiurile și cromatica occidentală. Ele au revenit la modă în jurul anului 1870 datorită principesei Elisabeta, viitoarea regină a României, care introdus la Curte portul național românesc accesorizat cu paftale. De asemenea, exemplul ei a fost urmat de elita feminina a vremii până în pragul Primului Război Mondial. Regina Maria a purtat paftalele cu eleganță și rafinament și în perioada interbelică.
http://www.mnar.arts.ro/Home


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.