miercuri, 29 ianuarie 2014

Noul Cinematograf al Regizorului Român, program 30 ianuarie - 4 februarie 2014


Pe 1 si 2 februarie, sâmbătă și duminică, la Noul Cinematograf al Regizorului Român puteți urmări un Preview al Premiilor Gopo, o selecție cu cele mai bune filme românești din 2013.
Pe 1 februarie, de la ora 20:00, va fi proiectat Roxanne, în regia lui Valentin Hotea. La finalul filmului, publicul va avea ocazia să discute cu echipa din spatele producției. Vor fi prezenți la Q&A regizorul Vali Hotea, actorii Serban Pavlu, Anghel Damian și scenarista Ileana Muntean.



Joi, 30 ianuarie
18:30 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Cu Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min.
20:45 Camille Claudel, 1915 de Bruno Dumont, 2013. Cu Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman. Dramă. 95 min.

Vineri, 31 ianuarie
18:30 și 20:30 PREMIERĂ În mijlocul pustiului alb/ Into the White de Petter Næss. Norvegia, Suedia. Cu Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff, Rupert Grint, Lachlan Nieboer, 2012. 100 min. Gen: acţiune, dramă, istoric.

Sâmbătă, 1 februarie. PREVIEW PREMIILE GOPO
14:00 La limita de jos a cerului de Igor Cobileanski, Romania, Moldova, 82 min. 2013. Cu Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu. Dramă.
16:00 Lupu de Bogdan Mustaţă. Drama. 2013. 78 min. Cu Mihai Vasilescu, Costel Cascaval, Ada Condeescu, Sergiu Nicolaescu. N-15.
18:00 Domnişoara Christina de Alexandru Maftei. Dramă. 2013. Cu Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern, Tudor Istodor, Anastasia Dumitrescu. 102 min. AP-12.
20:00 Roxanne de Valentin Hotea, 2013, Dramă. Cu Diana Dumbravă, Şerban Pavlu. 97 min. Q&A cu echipa: regizorul Vali Hotea, actorii Serban Pavlu, Anghel Damian și scenarista Ileana Muntean.

Duminică, 2 februarie. PREVIEW PREMIILE GOPO
14:00 O vară foarte instabilă, de Anca Damian, 98 min. Cu Kim Bodnia, Ana Ularu, Jamie Sives, Diana Cavallioti. Drama/Romantic.
16:00 Câinele japonez, de Tudor Cristian Jurgiu, 2013, 90 min. Cu Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu. Dramă.
18:00 Domestic de Adrian Sitaru , Cu Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Sergiu Costache, 85 min, AP 12.
20:00 Poziția copilului, Călin Peter Netzer, 2013, Dramă, 116 min, Cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ursul de Aur - Berlin 2013 Rating +15.

Luni, 3 februarie 
18:30 PREMIERĂ În mijlocul pustiului alb/ Into the White de Petter Næss. Norvegia. Cu Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff, Rupert Grint, Lachlan Nieboer, 2012. 100 min. Gen: acţiune, dramă, istoric.
20:30 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Cu Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min. IM-18.

Marți, 4 februarie
18:30 Roxanne de Valentin Hotea, 2013, Dramă. Cu Diana Dumbravă, Şerban Pavlu. 97 min.
20:30 În mijlocul pustiului alb/ Into the White de Petter Næss. Norvegia, Suedia. Cu Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff, Rupert Grint, Lachlan Nieboer, 2012. 100 min. Gen: acţiune, dramă, istoric
  http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

marți, 28 ianuarie 2014

“Drumul spre celebritate”, 7-13 aprilie 2014

Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio Romania Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi ExcesMusic îi invită pe tinerii muzicieni născuți între 1 ianuarie 1988 si 31 decembrie 1999 să se înscrie la cea de-a V a ediție a Concursului “Drumul spre celebritate”, singura competiţie muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori – juraţi este determinant.
Competiția se va desfăşura în perioada 7 – 13 aprilie 2014 în spaţiul încărcat de istorie şi frumuseţe al Palatului Mogoşoaia.
Concursul Drumul spre celebritate, este singura confruntare muzicală din România care în afara unor premii în bani, crează reale oportunităţi de afirmare a tinerilor muzicieni, primii trei clasaţi fiind invitaţi să susţină un concert cu Orchestra de Cameră Radio şi două recitaluri la Palatul Mogoşoaia şi la Castelul Peleş. Laureaţii vor avea şi şansa de a realiza o sesiune de înregistrări speciale în studiourile Radio Romania. Totodată evoluţiile concurenţilor vor fi înregistrate şi difuzate pe frecvenţele naţionale ale Radio România Cultural.
În acest an vor avea loc şase etape şi o finală, iar printre invitaţii speciali, care au rolul de a introduce tinerii spectatori în fascinanta lume a artei sunetelor, se regăsesc nume importante ale muzicii: pianistul Vlad Dimulescu, flautistul Ion Bogdan Stefănescu violoncelistul Răzvan Suma, prof. Eleonora Enăchescu, pianista Verona Maier și percutionistul Alexandru Anastasiu.
La cele şase etape, pe post de spectatori, dar si de jurati şi-au anuntat participarea peste 600 de elevi ai şcolilor şi liceelor bucurestene, care într-o săptămână de şcoală altfel încercă să profite de programul „Să stii mai multe, să fii mai bun!”.
Regulamentul complet și condițiile de înscriere pe: http://drumulsprecelebritate.wordpress.com/
Organizatori: Radio Romania Cultural, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi ExcesMusic
Parteneri: Grawe Romania și Uniunea de Creatie Interpretativă a Muzicienilor din România, prin programul Oportunităti la tine acasă.
Parteneri Media: Radio Romania Muzical, Sapte seri, Observator cultural, Port.ro, Agentia de carte.ro, Artindex, Looms, Onlinegallery.ro, Diseara.ro, Modernism, Calendar evenimente, Art Act magazine.

luni, 27 ianuarie 2014

Didactica Nova” - 150 de ani de la înființarea Universității din București

In perioada iunie 2013-octombrie 2014, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii din Bucuresti organizeaza Concursul “Didactica Nova” dedicat aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Universitatii din Bucuresti. Tema concursului se refera la un curriculum academic inovativ: conceperea, proiectarea, elaborarea si promovarea resurselor universitare digitale. Cursurile universitare digitale vor avea o noua conceptie prin metode didactice si pedagogice adecvate generatiei de tineri.
Initiativa organizarii acestei actiuni are in vedere motivarea, stimularea si mobilizarea cadrelor didactice universitare in vederea utilizarii in procesul de invatamant a noilor tehnologii si a calculatorului, a metodelor didactice si pedagogice adecvate generatiei de tineri. Obiectivele declarate necesita raspunderi individuale si colective, actiuni si demersuri educationale pentru ca studentii sa fie participanti activi la propriul lor proces de invatare, pentru ca tehnologia sa fie un mediator al unei educatii de calitate, iar calculatorul sa fie un mijloc de formare a unei noi viziuni asupra educatiei, cercetarii si inovarii.
http://www.unibuc.ro/d-nova/

Premiile Ad Astra


Asociația Ad Astra acordă un număr maxim de 24 de premii unor cercetători cu rezultate științifice remarcabile. Dintre acestea, se acordă maxim 12 premii cercetătorilor care au afilierea la o instituție din România și maxim 12 premii cercetătorilor care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate. Cuantumul acestor premii este stabilit de către asociația Ad Astra.
Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan internațional și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu.
Premiile Ad Astra sunt grupate în două categorii:
  • Excelenţă în Cercetare (EC)
  • Excelenţă în Cercetare a Doctoranzilor (ECD).
Premiile Ad Astra acoperă șase domenii științifice:
  • Știinţe Fizice și Chimice (SFC),
  • Știinţele Vieţii (SV),
  • Știinţele Pământului și Știinţele Spaţiale (SPSS),
  • Știinţe Inginerești (SI),
  • Matematică și Informatică (MI),
  • Stiinte Sociale si Discipline Umaniste (SSDU).
Premiile Ad Astra pentru Excelenţă în Cercetare a Doctoranzilor (ECD) se acordă numai doctoranzilor sau celor care au absolvit studiile doctorale cu cel mult doi ani înainte de data nominalizării și au vârsta maximă de 35 de ani.
Pentru fiecare domeniu, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători care au afilierea la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate. Încadrarea pentru unul dintre cele două premii nu se face la nominalizare, ci pe parcursul evaluării candidaților.
Asociaţia Ad Astra acceptă pentru nominalizarea la premiile Ad Astra, atât propuneri venite din partea unor personalităţi știinţifice recunoscute pe plan internaţional (promotori) cât și autopropuneri din partea candidaţilor.
Documentația necesară pentru nominalizarea unui candidat se încarcă pe http://www.ad-astra.ro/premii/informatii.php sub forma unui document unic, în format PDF, și va cuprinde, în ordine, următoarele informaţii:
  • Scrisoarea de motivare redactată de candidat (în cazul autopropunerilor) sau de promotor (în cazul propunerilor) în limba engleză, cu descrierea contribuţiilor știinţifice remarcabile ale candidatului și precizarea categoriei la care se referă aplicaţia (maxim 500 de cuvinte).
  • Curriculum Vitae al candidatului (maxim 3 pagini format A4).
  • Lista completă a publicaţiilor candidatului din ultimii 5 ani cu menționarea celor mai importante dintre acestea (maxim 3).
  • Lista cu cele mai importante publicații ale candidatului de-a lungul carierei (maxim 10 publicații selectate).
Promotorii pot pune la dispoziția Ad Astra fie documentul unic complet ce cuprinde toate informațiile menționate mai sus, fie doar scrisoarea de motivare însoțită de datele de contact ale candidatului, caz în care Ad Astra se angajează să contacteze condidatul pentru obținerea tuturor informațiilor necesare nominalizării.
Un candidat poate fi propus sau se poate autopropune pentru o singură categorie de premii.
Candidaţii care au primit un premiu Ad Astra în ultimii 5 ani nu sunt eligibili pentru nominalizare.
Nominalizarea unui membru Ad Astra este acceptată doar dacă este făcută sub formă de propunere de către un promotor care nu este membru Ad Astra.
Câștigătorii premiilor Ad Astra sunt deciși de un Comitet de selecţie (juriu), numit de asociația Ad Astra pentru fiecare domeniu știinţific.
Câștigătorii premiilor Ad Astra sunt invitați să contribuie cu un review la o ediţie specială a revistei Ad Astra.

Lansare de carte - „Ăsta sunt eu! Istorii personale”, Puiu Stoiculescu

Miercuri, 29 ianuarie 2014, la ora 16.00, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București va avea loc lansarea cărții „Ăsta sunt eu! Istorii personale”, scrisă de Puiu Stoiculescu. Invitaţi sunt: Răzvan Codrescu, dr. Mihail Mihailide, Monica Pillat.

„Aceasta carte prezinta firimituri personale, fara pretentii literare. Ma prezint gol, oarecum impudic. Niciodata nu m-am mai prezentat astfel. Exista si multe ganduri - poate bune, poate proaste. Daca cititorul, la capatul lecturii, va avea niste bune reflectii personale, stimulate de scrisul meu, inseamna ca mi-am atins tinta. Pot sa adorm linistit (chiar si fara Mozart)." - Puiu Stoiculescu.
http://www.librariaeminescu.ro 

Audiție la Opera din Cluj



Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în data de 18 februarie 2014, între orele 10-14, la Scena Mică, Audiție în vederea ocupării distribuției proiectelor muzicale Bastien und Bastienne - W.A. Mozart și Der Schauspieldirektor - W.A. Mozart. Se caută soprane, tenori, baritoni și bași. Cei interesați sunt rugați să se înscrie până pe 16 februarie 2014 la secretariatul instituției – info@operacluj.ro, dna Daniela Leluțiu. Ordinea prezentării în audiție se va afișa până pe 17 februarie. Candidații vor prezenta o arie acompaniată cu pian (cu pianistul personal sau cel asigurat de instituție). Comisia este formată din Adrian Morar, director artistic, Francisc Fuchs, coordonator muzical-artistic, Emil Strugaru, regizor. Informații suplimentare se pot obține de la Sabin Mircea Rus, PR (telefon 0762.200.976).

Muzeul de Artă Braşov vă invită la expoziţia retrospectivă Katharina Zipser

Muzeul de Artă Braşov organizează în perioada 13 februarie - 23 martie 2014 expoziţia retrospectivă Katharina Zipser. Expoziţia, deschisă anterior, în anul 2012, la Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Municipal Mediaş, propune publicului braşovean întâlnirea cu creaţia unui artist de frunte al comunităţii saşilor transilvăneni din Germania. Muzeul de Artă Braşov prelungeşte astfel până în contemporaneitate demersul consecvent prin care pe parcursul ultimilor ani a contribuit la valorificarea ştiinţifică şi expoziţională a patrimoniul artistic al germanilor din Transilvania.
Katharina Zipser (n. 1931, Sibiu). A urmat cursurile Institutelor de Arte Plastice din Cluj şi Bucureşti (1950-1957), absolvind cu o diplomă în pictură. În anii următori a trăit şi a lucrat la Bucureşti şi Ploieşti. A predat pictura şi sculptura la Şcoala medie de artă plastică din Ploieşti (1965-1968). A urmat studii de pictură bisericească la Patriarhia Română (pictură murală, icoane). A realizat pictura unor biserici din Bărăgan. În 1970 a emigrat în Germania, stabilindu-se la München. Din 1985, predă la Universitatea populară din München desen, compoziţie şi pictură de icoane. Este fondatoare grupului de pictori de icoane „Falfalluca". De asemenea, a realizat lucrări de pictură monumentală laică (faţada Muzeului Minciunii din Gantikow). A expus în Germania (München, Berlin, Köln, Hanovra etc.) şi în România (Bucureşti, Ploieşti, Sighişoara). În 2008 i-a fost decernat Premiul Cultural Săsesc.  
Influenţată de pictura bizantină, dar apropiindu-se şi de suprarealism sau pittura metafisica, Kath Zipser s-a remarcat ca ilustratoare de cărţi de poveşti săseşti şi prin portretele unor personalităţi culturale germane din România. Creaţia ei, cuprinzătoare şi complexă, cu lucrări aflate în colecţii din Germania (München, Bad Friedrichshall) şi România (Muzeul Naţional Brukenthal), se întinde pe parcursul a mai multe decenii, reţinând atenţia criticii germane.
http://www.muzeulartabv.ro

duminică, 26 ianuarie 2014

Concurs internaţional de poezie şi proză pentru romanii din întreaga lume, STARPRESS 2014

Revista internaţionala Starpress - www.valcea-turism.ro - lansează CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE PENTRU ROMÂNII DIN INTREAGA LUME „STARPRESS” 2014, ediţia a lV-a.
În acelaşi timp, organizează  CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE PROZĂ PENTRU ROMÂNII DIN ÎNTREAGA LUME, STARPRESS 2014 - ediţia a ll-a.
Concursul Intenaţional  de poezie şi proză   “STARPRESS 2014” se desfaşoară în parteneriat şi colaborare cu peste 70 de ziare, reviste, posturi de radio şi televiziune din diaspora şi România, în perioada 01.02.2014 – 01.06.2014.
Premiile constau în sejururi în renumitele staţiuni turistice româneşti  de pe litoral, Eforie Nord – HOTEL CASA ANDREI  si Jupiter – HOTEL RIO. Fiecare  premiu constă în câte un sejur pentru două persoane (câstigatorul  fiind insoţit de câte o persoană dragă  în sejur, ca şi la ediţiile precedente).

Regulamentul concursului:

LA SECŢIUNEA POEZIE SE PARTICIPĂ CU  5 POEZII. Concurenţii vor prezenta, alături de poezii, un CV şi o fotografie  in jpg.
LA  SECŢIUNEA PROZĂ SE  PARTICIPĂ CU  5 FRAGMENTE. Concurenţii vor prezenta, alături de fragmentele de proza (5 pagini A4 maxim), un CV şi o fotografie.
Indiferent de rezultatul concursului, cele mai interesante lucrări vor fi publicate în paginile revistei, precum şi în publicaţiile celorlalţi parteneri implicaţi în proiect.
Materialele pentru concurs pot fi trimise pe adresa: ligya33@gmail.com, star_andrada888@yahoo.ro,free3ymher@yahoo.ca, pană la data de 15 mai 2014.  
Comitetul de selecţie va delibera pana la 1 iunie 2014 .
La inceputul lunii iunie se vor anunţa caştigatorii. Premiile se vor acorda la finele lunii august 2014.
Relaţii şi informaţii suplimentare: Ligya Diaconescu,  ligya33@gmail.com.
Despre decernarea premiilor concursului  international de poezie si proza STARPRESS 2012, la Mangalia, 25 august 2012.
http://www.youtube.com/watch?v=32ZElWstBjA
http://www.youtube.com/watch?v=RW9dkPi8SZQ
http://www.youtube.com/watch?v=9AuND52RceI

Întâlnire cu poezia la Club A

Club A / PoetikA vă invită miercuri 29 ianuarie, începând cu ora 19.00, la o seară de poezie tânără, dedicată autorilor tineri. Vor citi Florentina Crâsta, Laura Dan, Andrei Huțuleac, Radu Cîrstea, George Floarea, Viku Zen, Paul Mihalache Și Radu Nițescu.
Pentru această ediție, PoetikA vă propune c
âțiva poeți tineri, aflați la început de carieră: Florentina Crâsta a câștigat de curând premiul cel mare la concursul de debut Incubatorul de Condeie; Andrei Huțuleac și Radu Crîstea vor debuta în curând la editura Karth, George Floarea a debutat anul trecut la Casa de Editură Max Blecher, Laura Dan, Viku Zen și Paul Mihalache au publicat la Tracus Arte, iar Radu Nițescu la Casa de Pariuri Literare.
PoetiKa este o interfață directă între autori și public, un motiv puternic să redescoperim farmecul poeziei, să familiarizăm sau să educăm publicul, indiferent de v
ârstă cu noile canoane, direcții sau avangarde apărute în lirica românească, să prezentăm autorii consacrați sau să descoperim tinere talente și să le promovăm. Ne așteptăm să veniți cu creațiile proprii și să vă autopropuneți pentru edițiile care vor urma.

Până în prezent Club A / PoetikA se poate mândri că i-a avut invitați la edițiile anterioare pe Lucian Vasilescu, Dan Mihuț, Dmitri Miticov, Răzvan Țupa, Marius Surleac, Florin Iaru, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Ofelia Prodan, Adrian Diniș, Andrei Doșa, Peter Sragher, Cosmin Perța, Livia Ștefan, Aida Hancer, Radu Ianovi, Sorin Despot, Silviu Dancu, Andra Rotaru, Florentina Crâsta, Ciprian Măceșaru, Vlad L. Tăușance, Marius Iulian Stancu, Stoian G. Bogdan, Teodor Dună, Gabriel H. Decuble, Dumitru Bădița, Ovia Herbert, Iulian Tănase, Mitoș Micleușanu, Dana Banu, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Dan Iancu, Gelu Diaconu, Daniel Dăian.
Serile PoetikA, organizate de Club A, au apărut din dorința de a aduce în fața publicului cei mai reprezentativi poeți ai literaturii române contemporane sau tineri în plină afirmare, aflați încă în perioada în care acest tip de evenimente îi promovează în direct, în fața microfonului.

Teatrul Național "I. L. Caragiale" București lansează programul 9G

Teatrul Național "I. L. Caragiale" București, prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală "Ion Sava", lansează programul 9G (Noua Generație) care se adresează tinerilor creatori de teatru, absolvenți ai facultăților de profil, cu vârsta până în 35 de ani, neangajați în instituții de spectacol.
Programul 9G se va desfășura la Sala Mică, spațiu care va deveni, în momentul încheierii șantierului de reconstrucție a teatrului, destinat exclusiv tinerilor artiști. 

9G. Mod de desfășurare:
- Teatrul Național "I. L. Caragiale" București asigură spațiul pentru pregătirea spectacolului, la Sala Mică sau într-una dintre sălile de repetiții ale teatrului, pentru o perioadă de trei săptămâni (dintre care o săptămână pe scena de la Sala Mică). În funcție de programul de repetiții al teatrului și de disponibilitatea spațiilor (săli de repetiție, foaiere etc.) sau de dificultatea proiectului propus, timpul acordat pregătirii spectacolului se poate prelungi,
în caz excepțional, cu încă o săptămână.

- TNB pune la dispoziție facilitățile tehnice de la Sala Mică, magazia de costume, depozitul de decoruri, recuzita, atelierele teatrului, fără a face nicio investiție în plus legată de producția spectacolului.
- Spectacolele care rezultă în urma proiectele selecționate vor dispune de o săptămână de reprezentații gratuite, cu intrare liberă, fără plata drepturilor de autor sau conexe.
- În urma reprezentațiilor cu public și cu acordul conducerii TNB, spectacolul poate fi preluat în repertoriul permanent al teatrului, beneficiind de investiții în producție și de plata drepturilor de autor, conform rețetei reprezentației și a încasărilor.
Condiții de participare la preselecția de proiecte:
- Regizorul care propune proiectul trebuie să aibă vârsta maximă de 35 de ani. Echipa care lucrează la proiect trebuie să fie formată majoritar din artiști independenți, cu vârsta până în 35 de ani. (În cazul unui proiect convingător, dacă textul și viziunea regizorală o motivează, echipa de selecție desemnată de TNB își rezervă dreptul de a face excepții privind componența distribuției, conform criteriilor de vârstă sau de angajament salarial). Pentru
selecție, reprezintă un avantaj faptul că echipa de proiect este formată numai din tineri independenți.

- Nu există niciun tip de cerință sau de restricție în legătură cu textele înscrise (dramaturgie clasică și contemporană) sau cu genul de spectacol propus.
- Proiectele se vor trimite pe email la adresa: tnb9g2014@gmail.com. Vor cuprinde (conform formularului alăturat): conceptul regizoral al spectacolului (maxim 2 pag.), textul dramaturgic, distribuția, CV-ul membrilor echipei. (Pot fi adăugate linkuri cu înregistrări ale spectacolelor la care au mai lucrat regizorii - concurenți sau pot fi trimise prin transfer spectacole înregistrate). De asemenea, se vor menționa necesitățile tehnice ale spectacolului propus.

Înscrierea proiectelor se face în perioada 22 ianuarie - 15 martie, urmând ca luni, 14 aprilie 2014, să fie anunțate titlurile care au fost selectate spre a intra în prima etapă a Programului  9G. În stagiunea 2013-2014 vor intra în repetiții două dintre proiectele selecționate, iar programul va continua în stagiunea următoare.
Producțiile care vor intra în repertoriul Naționalului vor face parte din Stagiunea Noii Generații la TNB.

http://www.tnb.ro



 

Premiera spectacolului ”Hoți” la Teatrul Național București



Radu Afrim inventează lumea scrisă de Dea Loher pe scena Sălii Studio – Arenă, la Teatrul Național București. O lume a personajelor afectate de sensibilitate, a oamenilor fragili care se strecoară prin propria lor viață, temători și prevăzători, ca niște hoți, ca și cum nu le-ar aparține sau n-ar avea dreptul s-o trăiască.  
Regizorul este la al treilea spectacol cu piesele autoarei de origine germană (după Adam Geist, la Teatrul „Maria Filotti“, Brăila, și Piaţa Roosevelt, la Teatrul Național Timișoara). Dea Loher trăieşte la Berlin, unde a studiat Dramaturgia cu celebrul Heiner Müller. Este unul dintre cele mai în vogă nume din dramaturgia europeană actuală, textele sale fiind montate pe cele mai importante scene din Berlin și München, dar și în Franța, Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Polonia, Finlanda. Bertold Brecht Preis (2006) și Berliner Literaturpreis (2009) sunt doar câteva dintre recunoașterile pe care le-a primit de-a lungul carierei literare. 
Premiera oficială a spectacolului ”Hoți” va avea loc miercuri, 5 februarie, ora 19.30, iar primele reprezentații cu public vor fi în zilele de 1 și 2 februarie. 

Distribuţia:
Distribuţia:
Finn Tomason:
Linda Tomason, sora lui:
Aida Avieriței
Erna Tomason, mama celor doi:
Liliana Ghiță
Thomas Tomason:
Monika Tomason:
Domnul Schmidt, Gerhard:
Cornel Scripcaru
Doamna Schmidt, Ida:
Josef Erbarmen:
Mira Halbe:
Diana Roman

Irina Antonie
Gabi Nowotny:
Rainer Machatschek:
Conrad Mericoffer
Ira Davidoff:

vineri, 24 ianuarie 2014

”Revoluție și reacțiune”, la Ateneul Tătărași Iași

Duminica, 26 ianuarie 2014, incepand cu ora 19.00, la Ateneul Tătărași va avea loc spectacolul "Revolutie si reactiune", adaptare dupa I.L.Caragiale. Realizat in regia lui Ion Mircioaga, asistent regie Bogdan Palie, coregrafie Lavinia Raileanu, spectacolul îi are în distributie pe George COCOȘ, Alice OȘLOBANU, Alexandra BANDAC, Alexandra CANTEMIR, Ada LUPU, Mădălina MUNTEANU, Anca PASCU, Andreea OLARU, Cosmina RUSU.
http://www.ateneutatarasi.ro/

"Eminescu între geniu, om și sfânt", la Iași

Asociația Culturală "FEED BACK" și Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iași în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" și Colegiul Medicilor Iași vă invită luni, 27 ianuarie 2014, ora 18:00, în Aula "Mihai Eminescu" a Bibliotecii Central Universitare Iași la o scurtă cuvântare intitulată "Eminescu între geniu, om și sfânt".
În cadrul evenimentului vor participa actorul Dorel Vișan cu un recital din lirica eminesciană și Vasilica Stoiciu Frunză cu un spectacol la pian premiat cu Ordinul "Constantin și Elena" de către Patriarhia Română.
Prezintă Daniel CORBU.

http://www.culturacopou.ro/

Programul Noului Cinematograf al Regizorului Român, 23 - 30 ianuarie 2013

Joi, 23 ianuarie 18:30 Inside Llewyn Davis de frații Coen, S.U.A., 105 min, 2013. Cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake. Grand Prix Cannes 2013. Comedie/Dramă 20:30 HELI de Amat Escalante, Thriller, Mexic. Cu Armando Espitia, Andrea Vergara. 105 min. Premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 2013. IM-18 
Vineri, 24 ianuarie: Best of Astra Film Festival
18:30 O scurtă istorie Astra Film. 35 min.
19:30 Matthew's Law, regia Marc Schmidt, marele câştigător la Astra Film Festival 2013. 72 min.
Sâmbătă, 25 ianuarie
14:30 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Cu Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min. IM-18
Best of Astra Film Festival
17:00 My German Children (regia Tom Pauer). Israel. 82 min.
18:30 Google and the World Brain (regia Ben Lewis). Spania. 98 min.
20:30 Dancing Alone (regia Biene Pilavci) – premiul pentru cel mai bun film documentar din competiţia internaţională; Germania. 98 min.

Duminică, 26 ianuarie: Best of Astra Film Festival
15:00 Drill baby drill / Blestemul gazelor de şist (regia Lech Kowalski). Franța. 84 min.
17:00 Cântece pentru un muzeu (regia Eliza Zdru). România. 63 min.
19:30 Speranţe la vânzare (regia Cecilia Felmeri). 52 min.
20:45 Ion (regia Olivier Magis). 57 min.
Luni, 27 ianuarie
18:30 și 20:45 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Cu Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min. IM-18

Marți, 28 ianuarie
18:30 Camille Claudel, 1915 de Bruno Dumont, 2013. Franța. Cu Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman. Dramă. 95 min.
20:30 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Franța. Cu Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min.

Joi, 30 ianuarie
18:30 Nymphomaniac: Volume 1 de Lars von Trier. 2013. Cu Stellan Skarsgard, Stacy Martin, Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf. Dramă. 118 min.
20:45 Camille Claudel, 1915 de Bruno Dumont, 2013. Cu Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman. Dramă. 95 min.
 
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

”DRAMA CVM LAUDAE”, la Muzeul Național al Țăranului Român

Actrița Dana Porlogea vă invită, miercuri, 29 ianuarie 2014, la ora 19.00, la Studioul „Horia Bernea‟ al Muzeului Național al Țăranului Român, la spectacolul DRAMA CVM LAUDAE, one woman-show, spectacol unic în România.
DRAMA CVM LAUDAE este un spectacol despre oameni, așa cum sunt ei, cu bune și rele. Un spectacol care își propune să arate, fără menajamente, adevărul despre noi, despre alegerile pe care le facem, de a căror consecințe suntem conștienți sau nu, despre dragoste, singurătate, fericire și dezastru, despre viață.
DRAMA CVM LAUDAE prezintă adevărata față a secolului pe care-l trăim și-și propune să trezească întrebări despre cine suntem și unde duc acțiunile noastre, întrebări la care fiecare spectator își răspunde singur.
Prin îmbinarea mai multor arte, dansul, pantomima, stepul și vizualul, rezultă un spectacol unic și complex, un spectacol de imagine, al cărui public țintă este acela capabil să accepte realitatea, oricât de dură sau frumoasă ar fi ea.
Prețul biletului este de 15 lei. Pentru detalii și invitații de presă, contactați porlogea@gmail.com.
 
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/ 

”Arhefanii”, expoziție de Paolo Tait, la Muzeul Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țării Crișurilor și Consulatul Onorific al României pentru Trentino – Alto Adige vă invită în ziua de joi, 30 ianuarie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Arhefanii, a artistului italian Paolo Tait.
Paolo TAIT s-a născut în 1952, în Mezzolombardo din regiunea Trentino-Alto Adige/Südtirol, în nordul Italiei. A deschis numeroase expoziții personale și de grup în Italia, Germania și Danemarca, iar în România, a mai expus la Muzeul Ţării Crișurilor, în anul 2007. În 2011, a reprezentat Italia la a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția.
Lucrările lui Paolo Tait sunt grandioase, tulburătoare și frumoase. Sunt fructul unei gândiri libere și puternice care nu face compromisuri cu ceea ce există deja sau a existat ca formă consacrată în timp. Pentru el, creativitatea începe acolo unde se stinge lumina zilei simplă și socială, unde pădurea tace și se strecoară în muta penumbră a tufișurilor. 
Paolo Tait de Vittoria Coen

Expoziția este organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, al Ambasadei României în Italia, al Consulatului General al României din Milano, al Regiunii Autonome Trentino-Alto Adige/Südtirol, al Provinciei Autonome Trento și al Primăriei din Mezzolombardo (TN).
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Foaier a Muzeului Țăranului Român în perioada 30 ianuarie - 2 martie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/