Expoziție de pictură, caligrafie și print de Viorel Toma și Dan Toma
Concert: Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan
Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 15 ianuarie 2014, la Stepan Project – LUMINA, expoziție și concert.
Lumina apare sub titulatura Stepan Project și conține trei CD-uri, un DVD și un booklet de 80 de pagini. Este un proiect fără precedent în istoria rock-ului românesc, finalizat după unsprezece ani de muncă, la care și-au adus contribuția zeci de artiști. Nu numai muzicieni, dar și pictori, fotografi, graficieni, cineaști și scriitori.
Ilie Stepan este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor și producător de muzică de teatru și film, dar și de alte proiecte artistice, realizator de radio și televiziune. Fondator al grupului Pro Musica și autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluției române: „Timișoara”.
Lumina este o mare epopee de tip fusion. 33 de piese pe cele trei CD-uri. 3 bonus tracks-uri. 7 slideshow-uri. 3 videoclipuri. 2 landscape-uri pe DVD. Sunet Surround 5.1 – o premieră pentru România. Peste cinci ore și jumătate de muzică. Zeci de instrumente, de la cele arhaice (frunză, cimpoi, țambal, cobză, vioară cu goarnă, toacă, taragot, caval) până la cele specifice unui concert rock. Rapsozi populari, coruri religioase, soliști de operă, muzicieni folk, pop, rock și jazz. Instrumentiști de muzică electronică și computerizată.
Expoziția care va fi deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 15 ianuarie – 2 februarie 2014, este unul din modulele Stepan Project – LUMINA și reprezintă transpunerea pe simeze a unor slideshow-uri și filme experimentale, cuprinse în cele trei CD-uri și în booklet, pictură, caligrafie și print realizate de Viorel Toma și Dan Toma.
Expoziția va fi vernisată miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, de către Cătălin Ștefănescu.
De la ora 19.00, publicul este invitat la Clubul Țăranului, la un concert Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan, care va fi prezentat de Cătălin Ștefănescu și Doru Ionescu.
Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
16 ianuarie – 9 februarie 2014, Sala Tancred Bănățeanu
Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 16 ianuarie 2014, ora 17.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției de pictură și grafică a artistului Teodor Răducan, De la natură la concept.
Expoziția, o selecție reprezentativă din creația maestrului Teodor Răducan, are un vădit caracter antologic și prezintă publicului românesc iubitor de artă, lucrări de pictură și grafică ce vor fi expuse în trei secțiuni. În prima parte sunt cuprinse lucrări din perioada de formare, studii și cercetări cu privire la țăranul român și la universul său, peisaje, portrete, naturi statice și flori. În cea de a doua parte sunt expuse, sub denumirea Aproape de soare, lucrări inspirate din călătorii în Algeria, Grecia, Italia, Israel și România: peisaje, portrete și flori scăldate în lumina mediteraneană, precum și un segment dedicat universului venețian. Ultima parte, Între sacru și profan, găzduiește compoziții, naturi statice, portrete și flori, opere încărcate de multiple sensuri metaforic simbolice, în care latura constructivă ocupă un loc aparte la interferența accentelor poetice sau narative.
Teodor Răducan s-a născut la 4 iulie 1938, în București, unde a absolvit Școala Medie de Arte Plastice și, apoi, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în anul 1966.
De-a lungul timpului, Teodor Răducan a deschis numeroase expoziții personale în țară și peste hotare, la București, Mamaia, Constanța, Sibiu, Oradea, Râmnicu Sărat, Târgu Jiu, Reșița, Florența, Milano, Singen, Freiburg, Colmar, Alger, Carugate, Roma, Veneția etc.
Peste 2000 de lucrări ale artistului se găsesc în colecții publice și private din țară și din străinătate, la București, Constanța, Buzau, Râmnicu Sărat, Ploiești, Iași, Suceava, Botoșani, Oradea, Arad, Tulcea, Timișoara, Craiova, Blaj, și în Canada, Elveția, Algeria, Franța, Grecia, Israel, Germania, Polonia, Malta, Japonia, S.U.A., Suedia, Rusia și Italia.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 februarie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
La închiderea expoziției artistul dorește să doneze Muzeului Național al Țăranului Român, câteva lucrări dedicate țăranului român, opere ce vor intra în patrimoniul acesti instituții.
Până în iunie 2014
Atelierul de creativitate al Muzeuluiui Țăranului Român s-a pregătit cu teme noi pentru a primi grupuri de copii din grădinițe, şcoli și licee, la lecţii de etnologie, desenat, pictat, inventat poveşti, teatru de marionete, audiții muzicale, vizite şi lucru în sălile muzeului.
Pentru anul școlar 2013 – 2014, Atelierul de creativitate propune copiilor următoarele:
Luni:
Ora:13.30 - 15.30
Ateliere pentru fundații care se ocupă de copiii defavorizați.
Participarea la ateliere este gratuită.
Marți:
Ora:11.00 - 12.30
Ateliere de bricolaj pentru adulți, cu Beatrice Iordan.
Ora:13.30 - 14.30
Atelier de bricolaj și teatru pentru copii și mămici (pentru copii de la 3 ani), cu Beatrice Iordan.
Miercuri:
Ora 10.00 - 13.00
Ateliere de teatru, bricolaj și construcție scenografică pentru grupuri școlare, cu Beatrice Iordan.
Ora 14.00 - 15.30
Ateliere de etnologie, educație plastică și cusături pentru copii însoțiți de părinți (copii de la 5 ani), cu Ruxandra Grigorescu.
Joi:
Ora 10.00 - 13.00
Ateliere de etnologie, educație plastică și cusături pentru grupuri școlare, cu Ruxandra Grigorescu.
Vineri:
Ora 10.30 - 11.30
Povești cu urechi - pentru grupuri școlare (copii de la 10-14 ani), cu Călin Torsan.
Biletul la toate atelierele este de 4 lei.
Informații și înscrieri la telefoanele: 021.317.96.59 (de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00).
Ateliere ținute de artiști invitați
Marți:Ora: 16.00
Țesut și cusut după modele vechi pentru copii de la 7 ani, cu Lidia Stareș (informații și înscrieri la telefonul: 0722.798.284).
Miercuri:
Ora:10.00
Țesut și cusut după modele vechi pentru copii de la 7 ani și mămici, cu Lidia Stareș.
Joi:
Ora: 16.00
Țesut și cusut după modele vechi pentru adulți, cu Lidia Stareș.
Sâmbătă:
Ora 11.00 - 13.00
Pictură pe sticlă, cu Bogdan Herăscu (informații și înscrieri la telefonul: 0726.23.73.76).
Atleier cu dată variabilă
Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran - informații și înscrieri la tel: 0728.51.68.00.
Biletul la atelierele susținute de artiștii invitați: 15 lei
Înscrierile se fac de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00.
www.muzeultaranuluiroman.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.