miercuri, 1 ianuarie 2014

Cele mai vizitate muzee din România în 2013

Castelul BranCastelul Bran a înregistrat în acest an un număr de peste 490.000 de vizitatori, conform estimărilor lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în perioada ianuarie - noiembrie, Castelul Bran a avut un număr de 477.004 de plătitori de bilete, estimarea pentru luna decembrie fiind de 17.290 de vizitatori. El a mai spus că în 2013, din datele centralizate până în luna noiembrie, străinii reprezintă 68% din numărul total al vizitatorilor Castelului Bran, în timp ce vizitatorii români reprezintă un procent de 32%. 




http://cimec.files.wordpress.com/2009/12/astra1.jpgPe locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate muzee din România în 2013 s-a situat Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu, care are în componenţă Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder", Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească "Emil Sigerus", Muzeul Civilizaţiei Transilvane "Astra" şi Studioul "Astra" Film. Complexul Muzeal Astra a avut în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie un număr total de 367.849 de vizitatori, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei. Aceştia au precizat că în anul 2012 Complexul Astra a avut 409.650 de vizitatori. Printre personalităţile care au trecut pragul muzeului Astra în ultimii doi ani şi au scris în cartea de impresii se numără: principele Nicolae al României (pe 13 decembrie 2012), generalul David Richards, şeful marelui stat major al armatei britanice (16 septembrie 2012) şi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (pe 17 mai 2013).
Locul al treilea în topul celor mai vizitate instituţii muzeale din România este ocupat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti şi de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, cu câte 350.000 de vizitatori.
Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Antipa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că estimează un număr total de aproximativ 350.000 de vizitatori în acest an. Muzeul a găzduit expoziţia «The Human Body»" și conferinţa europeană de muzeologie.
http://www.antipa.ro/ro/categories/8/pages/4
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală a atras în acest an un număr de aproximativ 350.000 de vizitatori, dintre care 190.000 străini, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei. Faţă de 2012, în acest an a crescut numărul de vizitatori la Muzeul Satului cu aproximativ 15%. Potrivit acestora, evenimentul cu cel mai mare număr de vizitatori de la Muzeul Satului a fost Târgul de Sfântul Dumitru, care a numărat 11.000 de vizitatori în două zile. Totodată, punctul forte al Muzeului Satului în anul 2013 a fost reprezentat de expoziţii şi de programele pentru copii. Pe de altă parte, Muzeul Satului a fost foarte vizitat în acest an şi de delegaţii oficiale.
http://www.muzeul-satului.ro/
În 2013, Complexul Muzeal Peleş-Pelişor din Sinaia s-a regăsit în planurile culturale ale turiştilor, atrăgând până la 1 octombrie un număr total de 246.310 de vizitatori, dintre care 75% au fost români, iar 25% străini. Până la sfârşitul anului 2013, reprezentanţii complexului muzeal estimează un număr total de 285.500 vizitatori, după cum au declarat aceştia pentru MEDIAFAX.
"Numărul turiştilor din acest an este în scădere uşoară comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut (aproximativ 2%), ca urmare a faptului ca etajul al doilea al castelului Peleş (numit mansardă) a fost închis în luna iunie pentru conservare", au explicat reprezentanţii instituţiei muzeale.
http://peles.ro/
Foarte vizitat în 2013 a fost şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, reprezentaţii instituţiei declarând pentru MEDIAFAX că estimează un număr de aproximativ 115.000 vizitatori până la finalul anului. În jur de 85% din vizitatori au fost de naţionalitate română, iar restul de 15% au fost străini, conform estimărilor reprezentanţilor MNIR.
În acest an, MNIR şi-a dublat numărul de vizitatori, comparativ cu 2012, când expoziţiile muzeului au fost admirate de aproximativ 50.000 de persoane. Printre "hit-urile" din acest an ale MNIR s-a numărat şi "Comorile Chinei", care a fost considerată drept una dintre cele mai importante expoziţii străine prezentate vreodată în România.
http://www.mnir.ro/
Alte două instituţii muzeale de referinţă în 2013 au fost Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a avut în acest an un număr de 90.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanţilor MNAR. Aceştia au declarat, pentru MEDIAFAX, că aproximativ o cincime din vizitatori sunt străini. Cel mai proeminent vizitator de anul acesta al MNAR a fost Prinţul Charles al Marii Britanii, care, pe 3 iunie, a inaugurat Muzeul Colecţiilor de Artă, alături de premierul Victor Ponta. De asemenea, Maria Băsescu este oaspete frecvent la vernisajele MNAR, după cum au precizat reprezentanţii instituţiei.
http://www.mnar.arts.ro/
O altă instituţie muzeală importantă a Capitalei a fost în 2013 Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Astfel, 37.562 de vizitatori au văzut expoziţia permanentă a Muzeului Ţăranului Român până la 30 noiembrie, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii muzeului. Aceştia estimează că până la sfârşitul anului numărul vizitatorilor expoziţiei permanente a instituţiei va trece de 40.000. Printre personalităţile care au vizitat Muzeul Ţăranului Român în acest an s-au numărat: Maria Băsescu, Peter Hurley, Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc, Grigore Leşe, Radu Gabrea, Marie France Ionesco, Mitică Popescu,  Luminiţa Gheorghiu, Andrei Pleşu, Vintilă Mihăilescu, Stelian Tănase, Răzvan Theodorescu etc.. De asemenea, au vizitat muzeul - http://www.muzeultaranuluiroman.ro/ -aproape jumătate din ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, după cum au mai precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii instituţiei muzeale.
http://www.mediafax.ro/cultura-media/retrospectiva-2013-castelul-bran-si-complexul-muzeal-astra-din-sibiu-cele-mai-vizitate-muzee-din-romania-11837599

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.