joi, 31 octombrie 2013

Concursul Naţional de Canto "Achim Stoia", Iași, 2014

Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi organizează în perioada 16-18 mai 2013 Concursul Naţional de Canto "Achim Stoia", ediţia a V-a, adresat elevilor care studiază canto în liceele şi colegiile din ţarã.
În anul 2010, prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unui astfel de concurs la Iaşi şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.
Personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene, Achim Stoia a desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă", îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.
Muzica vocală pe care a compus-o, cuprinde printre altele, lieduri şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.
Ne propunem ca prin această competiţie să dăm posibilitatea elevilor din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative, cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă, dar din păcate pe nedrept marginalizată.
http://cnaob.org/achimstoia.php
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.