http://www.jurnaldenord.info/cultura/munch-150-de-ani-expozitie-aniversara-2-iunie-13-octombrie-2013/#more-792
Cel mai mare eveniment organizat cu aceasta ocazie este expozitia ”Munch150,” gazduita de Muzeul Național, Muzeul Munch, din Oslo. Cu 220 de picturi, expozitia este cea mai cuprinzatoare prezentare facuta vreodata operei lui Munch, infatisand cele mai multe dintre capodoperele lui.
Unul dintre scopurile expozitiei este acela de a motiva publicul să descopere ”propriul sau Munch”, ca un experiment continuu, un artist inovator si mereu de actualitate.In istoria artelor Munch este adesea clasificat ca simbolist si reprezentant al expresionismului timpuriu, miscare artistica importanta in prima parte a secolului al 20-lea.
Fiind inca un artist foarte tanar, in 1880, Munch crea deja loc pentru exprimarea in arta a propriilor experiente emotionale. Din acest punct de vedere el a reprezentat o ruptura fata de aplecarea naturalistilor asupra detaliilor obiective si observabile si a anticipat curentul care avea sa se dezvolte de-a lungul anilor 1890 si sa impuna perspective subiective si psihologice.
Temele centrale ale operei sale – anxietatea, moartea, iubirea, gelozia și melancolia. Ilustrarea unor sentimente atat de puternice necesita o forma de expresie diferita de cea a naturalistilor. In incercarea sa de a reda ’’ cele mai subtile viziuni ale sufletului’’. Munch a dezvoltat in timp propria forma de expresie.
El amesteca pe suprafete mari realitati interioare si exterioare neingradite de contururi clare. Motivele se abstractizeaza in simboluri in diferite stari.El a stabilit in cele din urma un set desimboluri fixe, picturale, pe care le-a folosit pentru a reprezenta diferite emotii si stari. Culoarea joaca de asemenea un rol simbolic important în arta lui Munch.
Ca artist, Munch a fost extrem
de prolific. El este cunoscut în primul rând pentru picturile
sale, prin utilizarea mai multor tehnici diferite, dar si-a manifestat
spiritul inovator si in grafica si a experimentat cu fervoare si in
medii mai noi la acea vreme precum fotografia si filmul.
Mai multe detalii, orar si bilete pe:
Mai multe despre Edvard Munch:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.