luni, 21 octombrie 2013

Festivalul Muzicii Românești la Iași

Filarmonica de Stat ,,Moldova" din Iaşi şi Universitatea de Arte "George Enescu" organizează în perioada 21 - 27 octombrie 2013, a XVII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti, incluzând concerte simfonice şi camerale, cu prime audiţii absolute sau creaţii consacrate, conferinţe, lansări de carte si lansări de disc.  Proiectul este finanţat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi şi al Primăriei Municipiului Iaşi si se desfăşoară în parteneriat cu Opera Naţională Română Iasi, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Colegiul de Artă "O. Băncilă" si Casa de Cultură a Studentilor. Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Româneşti  (începută în 2007),  prin creionarea unui spaţiu al interferenţelor stilistice - compoziţii muzicale din diverse epoci, stiluri (muzică academică, jazz, muzică tradiţională s.a.) - în asociere cu dezbaterea teoretică.
De asemenea, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică  este prelungită şi în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei ARTA (revista Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi).
Festivalul a fost şi este o importantă cale de cunoastere a muzicii consacrate, precum si o tribună de afirmare a noii generaţii de compozitori, de interpreţi, de muzicologi.
Festivalul Muzicii Româneşti, singurul festival din ţară concentrat în exclusivitate pe muzica românească, a cunoscut două etape de existenţă:
Între anii 1972-1988 au avut loc zece ediţii care au avut drept efect crearea unui public fidel, numeros şi interesat de muzica românească, o tot mai mare participare a celor mai valoroase forţe artistice şi creatoare din România şi înscrierea festivalului în enciclopediile internaţionale de specialitate.
A doua etapă a început în anul 2007, a avut o ritmicitate anuală şi a încercat să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de absentă a festivalului. Ediţia a XVII-a îşi propune să asigure continuitatea, să creeze premisele menţinerii ritmicităţii anuale în viitor şi readucerea festivalului în atenţia vieţii artistice internaţionale. Interesul reprezentanţilor vieţii muzicale internaţionale faţă de muzica românească cultă de toate genurile ar putea fi creat şi amplificat în primul rând prin perenitatea festivalului.
Toate informatiile despre festival pot fi găsite accesând pagina de internet fmr.arteiasi.ro sau facebook.com/festivalulmuziciiromanesti.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1378329_668916519809910_340230630_n.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.