vineri, 4 octombrie 2013

InclusivART la Muzeul Colecţiilor de Artă, proiect de facilitare a accesului la artă pentru publicul cu nevoi speciale


Muzeul Naţional de Artă al României derulează la Muzeul Colecţiilor de Artă până la finalul lunii noiembrie 2013 proiectul InclusivART, adresat persoanelor cu dizabilităţi senzoriale, motorii, cognitive sau emoţionale.
În cadrul acestui proiect, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la Muzeul Colecţiilor de Artă va fi amenajat un spaţiu dedicat persoanelor cu nevoi speciale, dotat cu mobilier, materiale şi produse care să permită categoriilor de public vizate să se familiarizeze cu ideea de muzeu şi de colecţie, cu câteva dintre operele de artă expuse la Muzeul Colecţiilor de Artă, precum şi cu aspecte legate de istoria artei şi de materialitatea obiectelor.
Galeria tactilă de la Muzeul Colecţiilor de Artă va fi un spaţiu permanent explorativ şi interactiv care va conţine replici şi diagrame tactile ale unor lucrări de artă expuse în muzeu, truse şi machete multi-senzoriale, precum şi un catalog Braille. Amenajarea multifuncţională permite adaptarea Galeriei tactile atât ca spaţiu de expunere, cât şi ca atelier educativ.
Materialele şi produsele speciale sunt concepute şi realizate pornind de la nouă lucrări din Muzeul Colecţiilor de Artă – printre care picturile Ciobănaş de Nicolae Grigorescu şi Interior de Nicolae Tonitza, pastelul Peisaj – case la ţară de Ştefan Luchian, gravura japoneză Pereche de îndrăgostiţi despărţindu-se dimineaţa de Kitagawa Utamaro, precum şi piese de sculptură şi artă decorativă.
Alături de aceste produse, proiectul mai presupune conceperea şi dezvoltarea unui program educativ adaptat din punctul de vedere al conţinutului şi al formatului diferitelor categorii de dizabilităţi.
Beneficiarii proiectului sunt persoane cu nevoi speciale (copii, tineri şi adulţi), însoţitorii şi membrii familiilor acestora, precum şi asociaţiile şi organizaţiile care au ca misiune creşterea accesului la cultură, dezvoltarea personală şi creşterea calităţii vieţii pentru aceste persoane.
Până la finalul proiectului se estimează un număr de 100 de participanţi la programele speciale interactive derulate în cadrul Galeriei tactile (structurate în vizite ghidate şi ateliere educative), urmând ca, după încheierea implementării proiectului, să continue dezvoltarea şi derularea de programe şi produse dedicate acestor categorii de public.
“Prin proiectul InclusivART, Muzeul Naţional de Artă al României îşi propune o abordare integratoare a relaţiei dintre muzeu şi persoanele cu deficienţe senzoriale, motrice, cognitive, prin dezvoltarea unor metode inclusive, participative de abordare a publicului cu nevoi speciale şi a unor seturi de materiale şi de informaţii care să ţină cont şi să răspundă nevoilor acestor categorii de public. Nu în ultimul rând, ne dorim ca tot mai mulţi oameni să conştientizeze rolul muzeelor de artă ca resurse de educaţie inclusivă” - Codruţa Cruceanu, coordonator proiect.

 * * *

 Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.